Conturile de execuţie bugetară ale CNA, SRR şi SRTv pe 2015 au primit avize pozitive de la comisiile de buget

Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat, marţi, cu unanimitate de voturi, conturile de execuţie bugetară ale Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV) pe anul 2015.
Economica.net - mar, 28 feb. 2017, 15:25
Conturile de execuţie bugetară ale CNA, SRR şi SRTv pe 2015 au primit avize pozitive de la comisiile de buget

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a susţinut în comisiile reunite că instituţia a avut alocat un buget în valoare de 8.535 mii lei, execuţia până la 31 decembrie 2015 fiind de 8.275 mii lei.

‘CNA funcţionează cu un aparat de 144 de posturi de funcţionari publici. În teritoriu, CNA are 34 de birouri teritoriale cu tot atâţia inspectori audiovizuali care gestionează monitorizarea şi respectarea legislaţiei din domeniu pentru cele 41 de judeţe câte există. La cei 144 de funcţionari publici se adaugă cei 11 membrii ai Consiliului. Pentru anul 2015, prin Legea bugetului, bugetul a fost 8.535 mii lei, iar nivelul plăţilor efectuate la 31 decembrie 2015 a fost de 8.275 mii lei, adică o execuţie de 99,13%. Procentul de utilizare a creditelor bugetare aprobate pe titlul de cheltuieli – la personal 99,66%, la bunuri şi servicii 97,15%’, a afirmat Laura Georgescu.

Ea a explicat că la activele nefinanciare, la investiţii, execuţia a fost de 96,13% pentru că CNA încearcă de doi ani să repare terasa sediului în care funcţionează.

‘Funcţionăm într-un sediu de pe tronsonul clădirii cu Parchetul General. Proprietar este Parchetul General. (…) Nu există cadastru pe această clădire. De aceea suntem de doi ani consecutiv în imposibilitatea de a repara terasa, ceea ce ne afectează în mod direct pentru că suntem la ultimul etaj. Nu reuşim să depistăm legislaţia prin care CNA a primit în 1992 sediul acolo doar în câteva camere. N-am reuşit din lipsa acestui cadastru (să aflăm – n.r.) exact care sunt procentele şi metrii efectivi pe care îi deţine CNA. Suntem în al treilea an consecutiv în care încercăm să obţinem cadastru prin intermediul Parchetului General, proprietarul clădirii. De aceea am avut la activele nefinanciare, la investiţii, execuţia de 96,13%’, a explicat preşedintele CNA.

Directorul economic al SRR, Constantin Puşcaş, a susţinut că, pentru anul 2015, gradul de utilizare a alocaţiei bugetare a fost de 99,96%.

‘Şi în 2015, ca şi în anii precedenţi, SRR şi-a îndeplinit rolul de serviciu public prin difuzarea programelor radiofonice cu scop cultural, informativ, educativ. SRR a continuat să performeze, iar 2015 a fost un an foarte bun din punct de vedere al rezultatului financiar. S-a înregistrat un profit de peste 20 de milioane lei brut. Sursa de venituri în 2015 era formată din venituri proprii 53% şi alocaţii de la bugetul de stat 47%. În contul de execuţie bugetară pe 2015, din 129 milioane alocate de la buget, 87% o reprezintă alocaţia pentru acoperirea cheltuielilor cu staţiile teritoriale şi cu circuitele (…), restul sumelor au fost alocate pentru funcţionarea departamentului Formaţii muzicale, Radio România Internaţional şi pentru funcţionarea postului de radio Chişinău. Gradul de utilizare a alocaţiei bugetare a fost de 99,96%’, a declarat acesta.

La rândul său, directorul economic al TVR, Camelia Pătru, a declarat că, pentru anul 2015, veniturile totale ale SRTV au fost în valoare de 501 milioane lei, în timp ce cheltuielile totale au fost de 525 milioane lei.

‘Anul 2015 a presupus execuţii atât din fonduri proprii, cât şi fonduri bugetare (…) astfel încât veniturile totale sunt în valoare de 501 milioane, şi aici avem inclusă şi alocaţia de la bugetul de stat. Cheltuielile totale pe anul 2015 au fost de 525 milioane, rezultatul net al exerciţiului despre care discutăm este de o pierdere de 24 de milioane’, a afirmat aceasta.

Camelia Pătru a explicat că, în urma rectificării, instituţia a avut o alocare bugetară, pentru anul 2015, în sumă de 135 milioane lei.

‘Alocaţia iniţială pentru TVR a fost de 186 milioane, dacă vorbim de alocaţia bugetară, care, la rectificare, a fost redusă la 135 de milioane. Aproape 96% din această sumă este dedicată difuzării programelor prin staţii şi prin linii de transmisie, înseamnă Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, transmisia prin satelit a semnalului pentru străinătate. (…) 3% din fondurile alocate sunt destinate funcţionării TVRI şi filialei pe care o avem deschisă la Chişinău, 1,22% reprezintă ponderea sumelor alocate pentru achiziţia de echipamente şi licenţe filme, reportaje. Execuţia pe anul 2015 s-a încheiat cu procentul de 99,55% din ceea ce s-a alocat, s-a utilizat. Aceasta este ce înseamnă alocaţia de la bugetul de stat’, a explicat reprezentantul SRTV.

Te-ar mai putea interesa și
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau tarifar" după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis cote......
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...
Nissan caută un investitor care să înlocuiască acțiunile vândute de Renault
Nissan caută un investitor care să înlocuiască acțiunile vândute de Renault
Constructorul auto japonez Nissan Motor caută un investitor pe termen lung, în special o bancă sau un grup de asigurări, ...