Conturile Revolut ale românilor scapă de controlul Fiscului. Ele nu pot fi nici poprite de ANAF

10 01. 2021
ii_kd0ph14g1_64883900

„Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare” va fi operat din 11 ianuarie de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar toate instituțiile care au conturi financiare pentru persoane fizice și juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informațiile financiare pe care le au despre firme și cetățeni.

Băncile și alte entități care operează conturi financiare vor fi obligate ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Registrului, de pe 11 ianuarie, să dea Fiscului toate datele clienților.

De supravegherea directă a tranzacțiilor se va ocupa Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Guvernul României a emis o ordonanță de urgență în acest scop în 1 iulie 2020, numele ei fiind OUG 111/2020. Ea ar alinia legislația românească la cea europeană anti-terorism.

Cu toate acestea, ANAF nu va avea acces la conturile individuale ale clienților Revolut. Asta, în primul rând pentru că Revolut este o entitate financiară care nu este rezidentă în România. „ANAF va avea acces la contul global deținut de Revolut la Libra Internet Bank și implicit la tranzacțiile realizate de Revolut prin acel cont”, spune unul dintre jucătorii din piaţa bancară.

Concluzia este că ANAF poate avea doar indirect informații despre unele tranzactii ale clienților Revolut din România, dar nu la toate, și nu la situația generală a conturilor clienților Revolut din România.

În plus, ANAF nu poate pune nicio poprire pe aceste conturi. Dacă însă decizia de poprire este validată de o instanţă din ţara de rezidenţă a Revolut, adică Lituania, ANAF poate pune poprire şi pe conturile din România.

Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare va conține informații despre datele bancare/plăți ale tuturor firmelor și persoanelor fizice, pentru a face mai ușoară aplicarea acestei legislații privind „spălarea banilor”.

În registrul conturilor bancare vor apărea următoarele informații: datele de identificare ale contului și ale clientului titular; datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului; datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client; datele de identificare ale concesionarului casetei de valori. Deoarece este vorba despreo lege, toate aceste proceduri nu încalcă prevederile GDPR.