Convenţie România-Bulgaria pentru prevenirea evaziunii fiscale şi evitarea dublei impozitări

Economica.net
24 04. 2015
calcul_bani_taxe_567876543_95410000_17577400

‘Principalele modificări pe care le aduce noua convenţie sunt legate de diminuarea cotelor de impozit pentru veniturile care se impun prin stopaj la sursă (dividende, dobânzi, redevenţe), modificarea articolului referitor la schimbul de informaţii în sensul includerii ultimelor recomandări ale OCDE în acest domeniu şi introducerea unui nou articol privind asistenţa în colectarea impozitelor care urmează recomandările UE şi ale OCDE în acest domeniu’, precizează sursa citată.

În şedinţa comună de guvern a fost semnat şi un Protocol de intenţie în domeniul turismului între Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului din România şi Ministerul Turismului din Republica Bulgaria.

Proiectul de protocol include o serie de acţiuni comune care vizează, între altele: ‘acordarea de sprijin reciproc pentru dezvoltarea de produse turistice comune în domenii specifice precum turismul balnear, cultural, istoric, agroturism şi ecoturism, turism religios, gastronomic şi alte forme de turism specific; realizarea de evenimente comune pentru prezentarea diferitelor forme de turism în ambele ţări; schimbul permanent de informaţii privind organizarea şi participarea la evenimente internaţionale în scopul promovării produselor turistice comune dezvoltate pentru diferitele pieţe strategice precum şi pentru crearea unui centru comun de informaţii turistice în China’.

Un alt document adoptat de cele două Guverne este un Protocol între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Bulgaria privind cooperarea în domeniul radiocomunicaţiilor.

‘Documentul este unul tehnic şi urmează să reglementeze regulile, procedura şi metodele de realizare a comunicaţiilor radio între părţi pentru realizarea cooperării bilaterale. Comunicaţiile radio se realizează în zona de frontieră de 30 de km de-a lungul frontierei comune de stat româno-bulgare. În baza Protocolului, structurile competente din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor coopera cu omologii din MAI bulgar’, informează comunicatul.

România şi Bulgaria s-au angajat să continue şi colaborarea în domeniul Sănătăţii în baza unui Plan de cooperare între Ministerul Sănătăţii din România, Ministerul Afacerilor Interne din România, reprezentat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Sănătăţii din Republica Bulgaria privind cooperarea în domeniul politicii farmaceutice şi situaţiilor medicale de urgenţă.

Planul de cooperare prevede: ‘schimbul de informaţii cu privire la cadrul legislativ care reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului de asistenţă medicală de urgenţă; cooperarea în domeniul formării profesionale a personalului de specialitate, schimbul de experienţă şi sprijinul părţii române pentru implementarea de măsuri de reorganizare a asistenţei medicale de urgenţă din Bulgaria; organizarea şi operaţionalizarea unui proiect pilot pentru intervenţiile transfrontaliere în situaţiile de urgenţă în zona Giurgiu – Ruse şi măsuri pentru extinderea ulterioară a colaborării transfrontaliere, pe baza rezultatelor obţinute prin acest proiect pilot; colaborarea şi schimbul reciproc de informaţii referitoare la cadrul juridic şi politica de achiziţionare şi la metodologiile de stabilire a preţurilor pentru medicamente’.

În şedinţa comună de guvern de la Craiova a fost semnată şi Declaraţia comună privind intensificarea cooperării regionale în domeniul energiei.

‘Declaraţia exprimă disponibilitatea părţilor de a sprijini obiectivele strategice europene de creştere a securităţii energetice şi de a contribui la procesul de prioritizare a proiectelor regionale lansat de Comisia Europeană’, se precizează în acelaşi comunicat.