Convergenţa spre un singur salariu minim stabilit la nivel european este imposibilă. Scopul directivei europene e un trai decent în UE, nu e un salariu minim unic

01 09. 2024
calculator-385506_960_720

O directivă europeană obligă România să elimine decizia politică din algoritmul de stabilire a salariului minim. Majorarea salariului minim brut pe economie în urma aplicării Directivei europene 2041/2022 are efecte favorabile pentru circa 1,8 milioane de angajaţi, dar ar putea avea şi efecte adverse.
Am scris despre subiect, pe larg, aici:

Directiva europeană 2041/2022 propune trei indicatori pe care statele membre trebuie să îi ia în calcul în decizia de stabilirea a salariului minim pentru a ajunge la un trai decent:

  • puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;
  • nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
  • rata de creștere a salariilor;
  • nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Pe termen lung, includerea acestor criterii în algoritmul de stabilire a salariului minim ar trebui să conducă la un proces de adecvare a salariului minim naţional pentru a permite un trai decent şi nu la un salariul minim unic european, spune Blocul Naţional Sindical în cercetarea consultată de Economica.net.

Diferenţe semnificative între valorile salariului minim în statele UE

Salariul minim brut din România de 3.700 de lei echivalentul a aproximativ 743 de euro ne aşază în categoria statelor europene cu cel mai mic nivel al salariului minim, alături de Bulgaria, Ungaria, Letonia, Cehia și Slovacia care au salarii minime brute sub 771 de euro.

Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Luxemburg au salarii minime care pornesc de la 1.656 de euro şi care ajung la 2.570 de euro.

Această stare de fapt s-a menținut în perioada 2019 – 2024, în ciuda faptului că, spre exemplu, în ultimii 10 ani (2014 – 2024), salariul minim net în România a consemnat cea mai mare apreciere dintre toate statele Uniunii Europene, valoarea acestuia aproape cvadruplându-se. România a rămas în grupul țărilor cu cele mai scăzute salarii minime în ultimii 10 ani, cu toată că valoarea acestuia a crescut de aproape patru ori, se mai arată în cercetarea BNS consultată de Economica.net.

BNS prezintă, cu titlu de exemplu, criteriile luate în calcul de unele state UE în 2023 pentru stabilirea salariilor minime în 2024:

Realitatea pieţei muncii din România

Peste 32% dintre angajaţii cu normă normă întreagă au încasat salarii brute cuprinse între cel minim de 3.700 de lei şi 4.300 de lei în iulie, arată datele Inspecţiei Muncii obţinute de Blocul Naţional Sindical.

Pentru aproximativ 82% dintre salariaţii din România să câştige salariul mediu pe economie (sub 5.000 de lei net raportat la valoarea indicatorului din iunie) e deocamdată doar o aspiraţie.

  • Câştigul salarial mediu brut pe economie e de 8.480 de lei în iunie.

Sursă grafic: cercetarea Blocului Naţional Sindical despre efectele transpunerii Directivei 2041/2022 în legislaţia naţională.