Cooperare economică România-Japonia, discutată de ministrul Mănescu şi ambasadorul Japoniei la Bucureşti
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES, „interlocutorii au evidenţiat că o componentă importantă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale este aceea a dimensiunii economice, unde au fost făcuţi paşi importanţi, potenţialul fiind însă mult mai mare”.
În context, arată sursa citată, a fost discutat proiectul Magistralei 6 de metrou, proiect de referinţă al agendei bilaterale. De asemenea, a fost subliniată oportunitatea dezvoltării colaborării în domeniul energetic, inclusiv prin semnarea recentă a Memorandumului de Înţelegere pentru realizarea unor proiecte în sectorul de infrastructură de gaz din Europa, între Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale – Transgaz şi Corporaţia Itochu din Japonia.
Subiectul principal de pe agenda întrevederii a fost stadiul actual şi perspectivele schimburilor bilaterale dintre cele două ţări, inclusiv în ceea ce priveşte agrearea termenilor Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. Iniţiativa a fost lansată în ianuarie 2018, în contextul vizitei la Bucureşti a prim-ministrului nipon Shinzo Abe, şi reflectă cooperarea specială existentă între cele două ţări. A fost agreată necesitatea intensificării contactelor diplomatice şi sectoriale în toate domeniile de interes comun, precizează MAE.
În context, ambasadorul nipon a făcut o evaluare pozitivă a rezultatelor Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.
„Acordul de Parteneriat Economic dintre UE şi Japonia reprezintă o oportunitate pentru sporirea schimburilor comerciale bilaterale, mai ales a exporturilor agroalimentare româneşti”, adaugă MAE.