Cooperarea instituţională pentru liberalizarea pieţei muncii, pe agenda ministrului Câmpeanu

Economica.net
28 02. 2013
mariana_campeanu_55229900

‘Am avut trei bilaterale cu miniştrii din Marea Britanie, Olanda şi Belgia şi ele s-au desfăşurat sub auspicii foarte favorabile şi au fost de o deschidere totală către România. Toţi trei miniştri au accentuat faptul că, în momentul în care liberalizarea va fi efectivă, grija noastră comună trebuie să fie de a asigura lucrătorilor români aceleaşi drepturi care le au ceilalţi în ţara respectivă, că trebuie să-i protejăm împotriva exploatării şi muncii la negru, că trebuie să le asigurăm respectul cuvenit şi că este normal ca pentru realizarea acestui deziderat să avem o colaborare mult mai aplicată’, a declarat Mariana Câmpeanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a precizat că a convenit cu omologii săi ca această colaborare trebuie să una ‘instituţională’. ‘Acele instituţii din ţările noastre care pot să rezolve anumite cazuri care pot apărea trebuie să lucreze direct. Mă refer în primul rând la Inspecţia Muncii sau la alte instituţii care au în subordine rezolvarea numitor beneficii sociale. Aşa încât, încă o dată, aş vrea să vă spun că modul foarte deschis şi concret de a discuta asupra acestor aspecte pe mine m-a mulţumit şi mi-a dat speranţe că percepţia despre România se poate schimba’, a adăugat ministrul muncii.

Mariana Câmpeanu a reiterat faptul că nu există nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei că ar putea exista un aflux puternic de români şi bulgari în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii. ‘Aduceţi-vă aminte că înainte de 2007, mai ales în Marea Britanie, exact aceeaşi propagandă a fost. Şi-mi aduc aminte de un singur aspect pe care i l-am relatat şi astăzi ministrului britanic al muncii. Se punea atunci marea problemă ce măsuri să ia Marea Britanie pe aeroporturi ca să facă faţă acelui aflux de români şi de bulgari care vor invada ţara după 2007’, a reamintit ministrul.

Mariana Câmpeanu a ilustrat efectele liberalizării pieţei muncii cu două exemple: Italia şi Irlanda. ‘Aici nu s-a întâmplat nimic deosebit, lucrurile sunt la acelaşi nivel. În acelaşi timp, în Spania s-au reintrodus restricţii, nu s-a întâmplat nimic favorabil pe piaţa muncii spaniole, în sensul unei scăderi foarte mari a numărului de muncitori din România. Aşa încât cred că trebuie să ţinem cont de documentele reale şi nu de o propagandă, care fie că vine din partea politicului, fie se dezvoltă din lipsă de alte subiecte’, a atras atenţia ministrul român.

Ea a mai precizat că măsurile vehiculate în Marea Britanie privind o eventuală revizuire a sistemului de beneficii sociale care să-i vizeze în special pe români şi bulgari nu vor avea efectul scontat. ‘Mă îndoiesc că vor putea să ia astfel de măsuri şi, dacă le vor lua, vor avea avea acelaşi efect pe care le-au avut şi măsurile de restricţie, pentru că acestea nu au micşorat fraudarea sistemului nici în Marea Britanie, nici în alte ţări, şi nici nu i-au împiedicat pe cei care au vrut să meargă şi să lucreze acolo s-o facă. Tot ceea ce s-a întâmplat a fost să fie încurajată munca la negru, ceea este defavorabil şi ţării de primire şi celei de provenienţă’, a mai spus Mariana Câmpeanu.