Cooperativa Țara Mea: Este mai scump, dar nu imposibil să facem produse cu ingrediente 100% românești. Mâncarea românescă este preferată de tot mai mulți dintre noi

Un studiu realizat de Cooperativa Țara Mea, cea mai mare cooperativă din România, arată că interesul românilor față de produsele cu 100% ingrediente locale este în creștere. Președintele Cooperativei atrage însă atenția că a produce astfel de alimente este mai scump și că există riscul ca românii să nu și le permită. Cooperativa a avut anul trecut rulaje de 35-40 de milioane de euro.
Alina Stanciu - joi, 06 ian. 2022, 22:06
Cooperativa Țara Mea: Este mai scump, dar nu imposibil să facem produse cu ingrediente 100% românești. Mâncarea românescă este preferată de tot mai mulți dintre noi

Un studiu realizat intern de Cooperativa Țara Mea, cea mai mare cooperativă agricolă din România, relevă o creștere a interesului față  de produsele realizate din ingrediente locale. Mai exact, numărul românilor intervievați interesați de mâncarea românească a crescut cu 30% comparativ cu acum doi ani când organizația a făcut un studiu similar, în detrimentul alimentelor fabricate în afara țării. Cei mai interesați de „made in România” sunt cei de  30-50 de ani.

„Produsele românești au crescut vizibil în topul preferințelor clienților, atât datorită conștientizării cumpărătorilor, cât și datorită creșterii calității produselor românești și a modului acestora de ambalare. Ultimii ani au adus publicul român la o maturitate a gândirii și la conștientizări importante legate de importanța ajutorului reciproc. Acest aspect se reflectă, astăzi, în preferințele românilor pentru produse românești, cu intenția asumată de a-și ajută propria țară și pe oamenii ei. Produsele pentru care românii insistă să fie românești sunt variate, de la semințe și ulei de floarea soarelui până la ouă, brânzeturi și lactate, făină și murături. Au urcat mult în top conservele, în special cele cu mâncare preparată, probabil datorită faptului că, pe acest segment, rețetele românești nu au concurență”, susțin reprezentanții Cooperativei, într-un comunicat.

Este mai scump să produci românește

Potrivit studiului, românii observă diferența dintre produsele românești și produsele fabricate în România. Mai mult, aceștia își doresc să fie informați corect și vizibil și să aibă acces la produse 100% românești. Motivele invocate sunt dintre cele mai diverse și mai interesante: “porcul românesc trebuie crescut românește că să aibă gustul copilăriei noastre”, “varză și roșiile trebuie să aibă semințe românești, nu numai să fie cultivate pe pământ românesc, că să fie autentică”, “mi-aș dori să știu că roșiile din care e făcut bulionul provin din România” etc.

Reprezentanții Cooperativei atrag însă atenția că este mai scump să produci din ingrediente 100% românești. “Au fost cazuri în care fermierii s-au orientat către soiuri de legume provenite din afară României, pentru că productivitatea acestora este mult mai mare/ha. Au fost și cazuri în care legumele 100% românești au rămas nevândute în magazine, pentru că formă lor nu era perfectă ca a celor străine. Este un efort comun, al producătorilor, al cooperativei dar și al consumatorilor. Este mai scump, dar nu imposibil să facem produse cu ingrediente 100% românești, dar întrebarea este: vor fi cumpărate? Suntem optimiști în urmă acestui studiu și credem că, în acest ritm, ne putem dezvoltă armonios, atât că brand, cât și că țară.” a declarat Florin Burculescu, Președinte Cooperativa Țară Mea.

Citește și:

„Unul dintre motivele pentru care este scump să produci în România este tehnologia. Românii au cumpărat tehnologie de bună calitate, dar inadecvată unei producții care să genereze rentabilizare. Spre exemplu, avem multe fabrici de lactate sau de mezeluri care pot procesa o cantitate mică de materie primă. Suntem mulți și mici. Doar dacă ai capacități mari de producție care să înghită cantități mari de materie primă ai posibilitatea de a vinde mai ieftin. Iar dacă ne referim la legume și fructe, problema este că nu mai avem semințe românești. Trebuie să le importăm. De asemenea, în România, în zone legumicole, avem depozite de frig de 300-400 de tone. Cele mai mari de la noi cred că sunt de 1.000 de tone. În Olanda, spre exemplu, nu există depozite sub 4.000 de tone”, a explicat pentru Economica.net Burculescu.

Acesta vine și cu soluția: banii pe care producătorii îi pot accesa din fonduri europene să fie mai mulți, pentru a putea crea capacități de producție mari. “Cu 2-3 milioane de euro faci cotețe, nu faci procesare. De aceea s-au creat multe fabrici mici ce nu fac față unei producții mari. Cred că ar trebui modificată legislația ca să poți accesa fonduri europene de o valoarea egală cu ceea ce ai nevoie, nu limitativ. Evident cu garanții, cu cofinanțare. Dar cu 2 milioane de euro ce poți face? În industria lactatelor, spre exemplu, doar un utilaj de ambalare poate costa 1 milion de euro. Doar având o capacitate de producție mare poți face și export”, mai explică managerul.

Potrivit acestuia, din cercetările de piață realizate, consumatorul român a observat o creștere substanțială a calității produselor locale, precum și a modului de ambalare, care “începe să concureze cu mărcile internaționale”. „Datorită eforturilor din ultimii ani și a faptului că am reușit să funcționăm integrat și unitar, în Cooperativă, în acest an am reușit un rebranding spectaculos. Putem să spunem, fără lipsa de modestie, că am reușit să ducem acest brand 100% românesc , de cooperatori, la un nivel de aliniere cu mărcile internaționale. Ne bucrăm de feed-back și de faptul că publicul ne susține. Acesta este motorul care duce înainte orice brand românesc: susținerea românilor,” mai spune  Burculescu.

Afaceri de 35-40 de milioane de euro în 2021

Cooperativă Țara Mea  este cea mai mare cooperativa agricolă din România și singura integrată, cu activități de la cultivarea legumelor și creșterea animalelor pâna la producția de lactate, conserve, mezeluri și produse de băcănie. Cooperativa include peste 1.300 de fermieri membri care exploatează în total 2.000 de hectare de teren arabil, 300 de hecatre de livezi, 2 depozite, 3 fabrici de lactate și 4 fabrici de mezeluri și a terminat 2021 cu o cifră de afaceri estimată la 35-40 de milioane de euro. Cooperativa a produs anul trecut 80.000 de tone de legume.

Produsele Țara Mea sunt acum disponibile în rețeaua de hypermarketuri Kaufland, în hyprmarketurile Cora și online, pe eMAG.ro.

Cooperativa Agricolă Integrată Țara Mea, cu sediul în județul Vaslui, a apărut în 2016 urmare a unui parteneriat creat de retailerul german Kaufland cu Federaţia Naţională Agrostar cu un an în urmă. De atunci, Ţara mea”, care a ieșit imediat de de sub umbrela Agrostar, s-a transformat într-un business unic în România cu rulaje de 152,9 milioane de lei  (31,3 milioane de euro ) în 2020, față de 30,2 milioane de euro în 2019 și un profit net de 422.500 de euro.

Studiul realizat de Cooperativa Țara Mea a fost realizat cu resurse interne, în cadrul mai multor magazine, în perioada 1 noiembrie-1 decembrie 2021, pe un eșantion de 1.200 de cumpărători.

Citește și:

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe tema ucraineană" fără a implica Kievul, într-un moment în care......
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, ...