Copil de patru ani care rezolvă operaţii matematice complicate, înscris în clasa pregătitoare
Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj, Melania Gârdan, a declarat, miercuri, că un copil din Jibou a fost supus evaluării psihosomatice, la cererea părinţilor săi, în vederea înscrierii în clasa pregătitoare.
Copilul va avea, la începerea anului şcolar următor, patru ani şi jumătate.
„Pentru a fi înscrişi în anul şcolar 2012-2013, copiii trebuie supuşi unei evaluări psihosomatice, care se face în funcţie de vârstă – minim şase ani – şi de clasa pentru care optează părinţii, adică I sau pregătitoare. Există şi situaţii excepţionale în care părintele poate solicita înscrierea, deşi copilul nu are anii împliniţi. Avem un astfel de caz în Jibou, unde părinţii unui copil de patru ani au solicitat evaluarea psihosomatică a acestuia, în vederea înscrierii în clasa pregătitoare. Copilul a trecut evaluarea, dovedind, printre altele, că ştie să rezolve operaţii matematice foarte avansate pentru vârsta lui„, a declarat Melania Gârdan, pentru Mediafax.
Potrivit sursei citate, „deşi are o vârstă mai mică decât viitorii lui colegi, băieţelul din Jibou este foarte bine dezvoltat, prezentând în cadrul evaluării psihosomatice multiple calităţi care îl atestă ca fiind pregătit să urmeze cu succes clasa pregătitoare, în anul şcolar viitor„.
Astfel, copilul va urma cursuri, începând din toamnă, la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” din Jibou.
Evaluarea psihosomatică se impune în funcţie de vârsta copiilor şi de opţiunea clasei în care aceştia vor fi înscrişi. Astfel, trebuie să susţină testarea copiii care împlinesc şase ani după 31 decembrie 2012 şi doresc să se înscrie în clasa pregătitoare, cei care împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 şi doresc să se înscrie în clasa I sau în clasa pregătitoare, dar şi copiii care împlinesc şapte ani până la 31 august 2012 şi care doresc să rămână în clasa pregătitoare.
Coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Sălaj, Adina Mesaroş, a declarat că, pentru a trece cu succes de evaluarea psihomatică, copiii trebuie să răspundă la o serie de întrebări structurate pe patru domenii: comportamentul socio-afectiv, cognitiv, verbal şi motric.
„Evaluarea are specificitate atât pentru clasa pregătitoare, cât şi pentru înscrierea în clasa I. Copiii supuşi evaluării psihosomatice trebuie să răspundă la un număr de 20 de întrebări, dacă opţiunea înscrierii este clasa pregătitoare, şi la 25 de întrebări, dacă opţiunea este pentru clasa I. Pentru a fi declaraţi apţi să treacă testarea, copiii trebuie să răspundă corect la cel puţin 75 la sută din totalul întrebărilor„, a spus Mesaroş.
În Sălaj, circa 4.000 de copii vor trebui înscrişi, în acest an, fie în clasa pregătitoare, fie în clasa I, în urma recesământului întocmit în judeţ reieşind că pentru 1.995 din ei părinţii au optat pentru clasa pregătitoare, iar pentru 1.989 au optat pentru clasa I.
Totodată, 816 copii vor fi înscrişi la şcoli cu predare în limba maghiară, cinci – la şcoli cu predare în limba slovacă, 31 – în limba germană, iar restul la şcoli cu predare în limba română.
Potrivit coordonatorului CJAP Sălaj, Adina Mesaroş, prima etapă de înscriere se va desfăşura între 5-16 martie, când vor fi înscrişi doar copiii care au dosarele înregistrate la şcolile din circumscripţie. În cea de-a doua etapă, care va avea loc între 20-27 martie, vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât cea din circumscripţie, pe locurile rămase libere după repartizarea din prima etapă, iar în perioada 23-25 aprilie, părinţii care nu au obţinut locuri la unităţile în afara circuscripţiei şcolare sau din alte motive vor putea solicita înscrierea la şcolile arondate domiciliului, în limita locurilor disponibile.
Ultima etapă, în intervalul 2-9 mai, asigură înscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost înregistraţi, din diferite motive.