Coplata a fost amânată. Vezi cum s-a schimbat plata la medic

Economica.net
02 02. 2012

Ministerul Sănătăţii a anunţat că introducerea coplăţii va fi amânată pentru cel puţin o lună de zile. Din 2012, coplata este obligatorie pentru toţi asiguraţii care solicită servicii medicale din pachetul de bază.

„Se pregăteşte printr-o ordonanţă de urgenţă revenirea la un plafon care să înlocuiască (n.red. indicatorul ) a 12-a parte din venitul net anual al asiguratului, de la care nu se mai percepe coplata”, au declarat pentru MONEY.ro surse din CNAS. Sintetic, asta înseamnă că nivelul de la care asiguraţii nu vor mai plăti coplata aferentă serviciilor medicale din pachetul de bază va fi acelaşi pentru toată lumea. Nu va mai varia, funcţie de venit, aşa cum era prevăzut în lege, în acest moment.

Coplata se referă la contribuţia asiguratului pentru serviciile medicale din pachetul de servicii de bază. Suma prevăzută drept coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază şi va fi monitorizată printr-un tichet moderator pentru sănătate.

Potrivit legii coplăţii, în varianta actuală, suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de asigurat. Cu alte cuvinte, asiguratul va nu mai plăti coplata pentru serviciile solicitate decât când coplăţile achitate într-un an vor atinge nivelul celei de-a 12-a părţi din venitul său anual. Ordonanţa de urgenţă vizează însă revenirea la un plafon fix pentru toţi asiguraţii, indiferent de venitul anul încasat de aceştia (de la care să nu se perceapă coplata).

„După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată”, se precizează la alineatul 3 din articolul 213 (2) al Legii.

De la sistemul privind coplata vor fi scutite mai multe categorii de populaţie.

  • copiii şi tinerii până la vârsta de 18 ani
  • tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă
  • bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse
  • pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună

În varianta iniţială a proiectului de lege, plafonul de la care asiguratului nu i se mai percepe coplată pentru serviciile medicale solicitate era stabilit la 600 de lei. În varianta actuală a legii, s-a renunţat la această prevedere.