Cora a dat startul drive-urilor. Cine mai urmează?

Cora este primul retailer care va introduce pe plan local un serviciu foarte apreciat în Europa. Mai concret, din vară, clienţii din Bucureşti îşi vor putea comanda produsele pe internet pentru a le ridica ulterior de la magazin. Întrebarea este - Urmează şi alţi retaileri?
Alina Stanciu - mie, 20 mart. 2013, 07:54
Cora a dat startul drive-urilor. Cine mai urmează?

La 13 ani de când conceputul de „drive-through hypermarkets” a pătruns pe piaţa franceză, un retailer prezent pe plan local va oferi un astfel de serviciu şi în România. Cora, parte a grupului belgian Louis Delhaize, va oferi clienţilor posibilitatea de a-şi comanda produsele online, urmând să le ridice ulterior la ora aleasă de la un anumit magazin Cora. Proiectul, ce poartă denumirea de coradrive.ro, va fi funcţional din vara acestui an, iar pentru început va intra în sistem un singur magazin pilot din Bucureşti, de unde clienţii îşi vor putea ridica coletul cu produsele comandate pe internet. Potrivit oficialilor companiei, unitatea pilot  va fi anunţată ulterior. Majoritatea produselor care vor putea fi achiziţionate în acest mod vor fi alimentare. De asemenea, oficialii companiei ne-au declarat că preţurile produselor comandate online vor fi identice cu cele din magazin şi nu se va achita nicio taxă în plus faţă de costul produselor cumpărate. 

Cora a făcut primii paşi spre această nişă încă din 201,0 când a lansat Cora Digital, un site unde îţi poţi rezerva anumite produse electrice şi electrocasnice pentru a le ridica ulterior de la hipermarket.

Cu ideea lansării conceptului drive cochetează însă mai mulţi retaileri de pe plan local, chiar dacă nu au planuri concrete pentru anul acesta. Astfel, Carrefour, al treilea mare retailer din România, a înregistrat site-ul carefourdrive.ro în octombrie anul trecut. Retailerul francez oferă atât în Franţa cât şi în Spania un serviciu care permite clienţilor să comande online, dar să-şi ridice comanda din magazin. În Spania, taxa pentru acest serviciu este de 3 Euro. „În acest moment Carrefour România nu dispune de serviciul drive. În eventualitatea în care vom implementa un astfel de proiect, ne angajăm să informăm atât clienţii Carrefour cât şi reprezentanţii presei, oferind toate detaliile care ar putea prezenta interes pentru publicurile noastre”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii companiei.

În cazul Auchan, francezii au înregistrat domeniul auchandrive.ro încă din 2008, cu intenţia clară ca atunci când consideră că piaţa locală este pregătită pentru un astfel de serviciu să acţioneze în consecinţă. De altfel, în Franţa Auchan a fost deschizător de drumuri lansând primul drive încă din 2000. De reţinut însă că Auchan are pentru anul acesta multe de făcut în România, în condiţiile în care se pregăteşte de integrarea magazinelor Real cumpărate de la Metro Group, după ce Consiliul Concurenţei îşi va da acordul. “Piaţa românească încă nu a ajuns la nivelul de maturitate care să permită dezvoltarea unor servicii avansate de e-commerce, servicii care au fost introduse relativ recent chiar în ţări europene dezvoltate. Ele presupun, printre altele, o anumită dezvoltare a infrastructurii tehnologice, un nivel mai extins al utilizării Internetului şi deschiderea consumatorilor către un nou mod de a face cumpărături. Auchan a pus în Franţa bazele primelor concepte de e-drive, e-commerce etc., dar cu siguranţă, în anii următori, aceste servicii se vor regăsi şi în celelalte ţări în care este prezent, în funcţie de condiţiile şi viteza de dezvoltare a pieţelor”, declara în 2011 Tiberiu Daneţiu, director de marcheting Auchan România. 

Kaufland, cel mai mare retailer la nivel naţional după cifra de afaceri, nu intenţionează momentan să intre pe acest segment. „Referitor la un sistem de magazin online sau drive vă putem comunica faptul că momentan nu avem în plan un astfel de proiect”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Kaufland. 

În Franţa, ţara europeană unde s-a născut acest concept, „bătălia” pe magazine cu drive se dă între Auchan, care avea în 2010 65 de magazine cu drive şi E-Leclerc. Serviciul este oferit însă şi de Carrefour, Intermarche şi Casino. 

Costuri pentru retailer

Pentru retailer, implemenarea unui astfel de serviciu implică mai multe costuri printre care, cele mai importante sunt cele aferente colectării produselor solicitate. „Acest lucru influenţează marjele de profit şi creează un precedent cu privire la serviciile oferite de retailer şi „subvenţionate” de clienţii obişnuiţi. Aceasta în contextul în care serviciul este oferit gratuit ceea ce înseamnă că retailerul absoarbe costurile aferente”, potrivit unui raport Retail Net Group. Nu în ultimul rând, potrivit sursei citate, retailerii pierd astfel posibilitatea de a-şi tenta clienţii cu diverse promoţii. În schimb, comercianţii care implementează astfel de concepte pot câştiga foarte mult la capitolul imagine. Mai mult, poate fi o sursă importantă de creştere a veniturilor, mai ales pe o piaţă matură unde s-a demonstrat că magazinele de mari dimensiuni nu mai sunt aşa populare printre clienţi.  

Până la publicarea acestui text, oficialii Auchan şi Carrefour nu au putut să răspundă la întrebările ECONOMICA.NET referitoare la planurile de implementare a proiectului drive.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tesla majorează salariile angajaţilor de la fabrica din Germania cu 4%
Tesla majorează salariile angajaţilor de la fabrica din Germania cu 4%
Tesla a majorat salariile tuturor angajaţilor de la uzina sa din apropiere de Berlin cu 4%, de la începutul acestei luni, a anunţat marţi producătorul american de vehicule electrice (EV),......
Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD
Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat, luni, că proiecte de lege iniţiate de PNL şi aflate în procedură ...
Ministrul Digitalizării, despre „smart hospital”: Un concept integrat care va putea fi implementat de anul viitor
Ministrul Digitalizării, despre „smart hospital”: Un concept integrat care va putea fi implementat de anul viitor
Conceptul de spitale inteligente în România - "Smart hospital" - va putea fi implementat de anul viitor, când va începe ...
Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud. Investiţia depăşeşte 73 milioane de lei
Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud. Investiţia depăşeşte 73 milioane ...
Compania de distribuţie Delgaz Grid a demarat, marţi, lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud, un ...