Corecţia acţiunilor Oltchim a încetinit la 11,4%
Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute şi, la fel ca în precedentele şedinţe, volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.
Titlurile Oltchim au debutat şi luni în picaj cu 15%, pentru a treia şedinţă consecutiv, însă după prima oră corecţia a încetinit, odată cu plasarea mai multor ordine de cumpărare. La ora 13:00, titlurile combinatului chimic erau în scădere cu 11,44%, la 0,367 lei.
Astfel, reculul din ultimele trei şedinţe, determinat de anunţul că Oltchim va solicita insolvenţa, a ajuns la 36%.
Investitorii au tranzacţionat în prima parte a sesiunii de luni acţiuni Oltchim de 350.000 de lei, aceste titluri consemnând al treilea rulaj din piaţă.
La momentul respectiv, volumul de acţiuni Oltchim pentru care erau ordine de cumpărare era de aproape trei ori sub ofertă. În precedentele două şedinţe, când preţul era în picaj cu 15%, limita maximă de variaţie admisă, orice ordin de cumpărare era executat imediat.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,57%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,48% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,47%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,17%.
Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,92% sub închiderea de vineri.
Tranzacţiile din prima parte a zilei au cumulat doar 2,3 milioane lei (527.000 de euro), valoare de aproape patru ori sub rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 8,4 milioane lei (1,9 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, lichiditatea a urcat la 4,8 milioane lei (1,1 milioane euro), datorită unor deal-uri cu 27% din titlurile Comcereal Tulcea (CTUL), de 4,7 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro). Acţiunile au fost transferate la preţul de 6,1 lei/titlu, cu 5,35% peste cotaţia anterioară.
Pachetul de acţiuni tranzacţionat prin cele două deal-uri este similar participaţiei pe care SIF Moldova o are la Comcereal Tulcea.
În acţionariatul Comcereal Tulcea se mai regăseşte producătorul de ulei vegeteal Argus Constanţa (68%), companie pentru al cărei control se luptă omul de afaceri Cătălin Chelu cu SIF Oltenia şi câteva fonduri de investiţii. În prezent, compania Argus este condusă de un Consiliu de Administraţie ales de SIF Oltenia şi fondurile de investiţii.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în stagnare.