Corecţii de până la 10% a tarifelor RCA ar putea avea loc în 2020, din cauza noilor cerinţe de reevaluare a rezervelor de daună impuse de ASF

Economica.net
11 11. 2020

Pentru perioada următoare, gândiţi-vă foarte serios unde va faceţi asigurarea de răspundere civilă auto (RCA)! În piaţă există deja vagi mişcări de preţ, după amenzile aplicate de ASF la Euroins şi City Asigurări. Săptămâna trecută, Grawe Asigurări a anuţat şi ea o majorare de preţ. În schimb, Generali Asigurări a anunţat că mai are ceva calcule de făcut, după care preţul poliţelor RCA ar putea să scadă, în funcţie de evenimentele din ultimele 30 de zile ale conducătorului auto.

De unde vin fluctuaţiile de preţ? De curând, Certasig a dat faliment. Cauza? Daune foarte mari care nu au apucat să meargă în reasigurare, chiar dacă asigurătorul avea reasigurare+ îşi cere 700-800 de lei pe ora de manoperă….trebuie să îi dai. Asigurătorii însă…oferă ca bază de referinţătari la service-urile de reprezentanţă…undeva la 100-150 de lei pe ora de manoperă.

Pentru diferenţa de preţ a orei de manoperă, societatea de asigurare trebuie să consituie rezervă de daună. Potrivit legii, valoarea daunei trebuie să acopere toate angajamentele de plată ale asigurătorului. Mai exact, rezervele create ar trebui să acoperetoatesolicitările deobligaţie la plată. Mai exact, dacă service-ul cere 80 de lei, iar asigurareaoferădoar 50 delei…pentru restul de 30 de lei se constituie rezerva tehnica.

Teoretic, aceste evaluări/reevaluări ale Covid 19 vor conduce la o reevaluare marginală a dobânzilor, implicit a rezervelorconstittuite,fapt care vaconduce la omajorare cu maximum10% a valorii poliţei RCA.