Phenianul „a continuat să-şi dezvolte programele nucleare şi balistice deşi nu a efectuat un test nuclear sau cu rachetă balistică intercontinentală”, se menţionează în raportul unor experţi independenţi care au monitorizat respectarea obligaţiilor ţării pe o perioadă de şase luni şi care a fost destinat comitetului pentru sancţiunile aplicate Coreei de Nord din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Misiunea nord-coreeană la ONU nu a răspuns unei solicitări de a comenta informaţiile, care au fost trimise comitetului Consiliului de Securitate săptămâna trecută.
Experţii susţin că Phenianul „a folosit spaţiul cibernetic pentru a lansa atacuri tot mai sofisticate în scopul de a fura bani de la instituţiile financiare şi din schimburile de criptomonedă pentru a genera venit”. De asemenea, au folosit spaţiul cibernetic pentru a spăla banii furaţi, menţionează raportul.
„Actorii cibernetici din Republica Populară Democrată Coreeană, mulţi operând sub conducerea Biroului general pentru recunoaştere, au adunat bani pentru programele armelor de distrugere în masă, cu venituri totale la zi estimate la până 2 miliarde de dolari”, menţionează raportul.
Biroul general pentru recunoaştere este o agenţie de informaţii militare de top a Coreei de Nord.
Experţii ONU susţin că atacurile Coreei de Nord împotriva schimburilor de criptomonedă i-au permis „să genereze venit în moduri care sunt mai dificil de urmărit şi supuse la mai puţină supraveghere şi reglementări decât sectorul bancar tradiţional”.
Consiliul de Securitate al ONU a impus în unanimitate sancţiuni împotriva Coreei de Nord din 2006, într-o tentativă de a limita finanţarea pentru programele nuclear şi balistic ale Coreei de Nord. Consiliul a interzis exporturile de cărbune, fier, plumb, textile şi fructe de mare şi a limitat importurile de ţiţei şi produse din petrol rafinat.
Raportul ONU a fost finalizat înainte de lansările de rachete de săptămâna trecută ale Coreei de Nord, dar notează că „lansările de rachete din mai şi iulie au sporit capabilităţile generale privitoare la rachetele balistice”.
Experţii ONU au menţionat că în pofida exporturilor diplomatice, „investigaţiile lor arată încălcări continuate” ale sancţiunilor ONU.
„De exemplu, RPDC continuă să încalce sancţiunile prin intermediul transferurilor ilicite de la navă la navă ale componentelor legate de programele armelor de distrugere în masă şi ale bunurilor de lux”, se mai menţionează în raportul ONU.