Coreea de Nord a lansat din nou o rachetă şi ameninţă că noua armă pune întreg continentul american în raza sa de acţiune

Coreea de Nord a afirmat miercuri că şi-a îndeplinit obiectivul, de a deveni un stat nuclear, după ce a testat cu succes o nouă rachetă intercontinentală care pune în raza sa de acţiune 'întreg continentul american', relatează AFP.
Economica.net - mie, 29 nov. 2017, 06:30
Coreea de Nord a lansat din nou o rachetă şi ameninţă că noua armă pune întreg continentul american în raza sa de acţiune

Nord-coreenii au lansat o rachetă balistică intercontinentală care s-a prăbuşit în Marea Japoniei după un zbor de aproape 1.000 de kilometri, potrivit primelor evaluări făcute publice marţi de Pentagon, transmite AFP.

Rachetă a fost lansată de la baza Sain-ni, din apropiere de Phenian, în Coreea de Nord, şi s-a prăbuşit în largul coastelor Japoniei.

Pentagonul a precizat că racheta nu a reprezentat vreun pericol, nici pentru partea continentală a Statelor Unite, nici pentru teritoriile americane sau aliaţii acestora.

‘În jurul orelor 13.30 (marţi, 18.30 GMT), am detectat un posibil tir de rachetă provenind din Coreea de Nord’, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Rob Manning.

Preşedintele american, Donald Trump, a fost informat despre tirul de rachetă din Coreea de Nord în timp ce dispozitivul balistic se mai afla în zbor, a anunţat Casa Albă marţi.

Preşedintele se află în vizită la Congres în momentul tirului şi ‘a fost informat despre situaţia din Coreea de Nord în timp ce racheta era încă în zbor’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Racheta a fost lansată spre est din provincia meridională Pyongan de Sud, a informat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, precizând că militarii sud-coreeni şi americani analizează datele.

După ce a asistat la lansarea rachetei Hwasong-15, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a declarat ‘cu mândrie că, în cele din urmă, am ajuns să ne îndeplinim marea noastră misiune istorică, realizarea unei forţe nucleare de stat’, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Tirul a atras critici aspre din partea comunităţii internaţionale. Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a vorbit despre un progres care reprezintă ‘o ameninţare în întreaga lume’.

A fost primul tir balistic efectuat de Coreea de Nord de la 15 septembrie. El a spulberat speranţele că armistiţiul respectat între timp de Phenian a avut ca obiectiv să deschidă uşa unei soluţii negociate la criza provocată de programul său nuclear şi cel balistic.

‘Sistemul de arme de tip ICBM Hwasong-15 este o rachetă intercontinentală echipată cu o ogivă grea extrem de mare capabilă să lovească întreg continentul american’, a afirmat KCNA.

Dezvoltarea acestui armament va proteja Coreea de Nord de ‘politica de şantaj şi ameninţare nucleară a imperialiştilor americani’, a adăugat agenţia de presă.

Coreea de Nord mai trebuie să demonstreze că stăpâneşte tehnologia de intrare a ogivelor în atmosferă din spaţiu. Specialiştii consideră însă că Phenianul este pe punctul de a dezvolta o capacitate operaţională de lovitură intercontinentală, reaminteşte AFP.

La 3 septembrie, Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear, cel mai puternic până în prezent, privind o bombă H suficient de miniaturizată pentru a echipa o rachetă.

La 15 septembrie, la mai puţin de o săptămână după adoptarea de către ONU a celei de-a opta serii de sancţiuni, Phenianul a tras o rachetă balistică deasupra Japoniei, pe o distanţă de 3.700 de kilometri, potrivit autorităţilor de la Seul.

Seulul avertizează în legătură cu riscul unei situaţii incontrolabile

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, a condamnat miercuri noul tir efectuat de Coreea de Nord cu o rachetă intercontinentală şi a evocat riscul ca tensiunea din peninsulă să devină incontrolabilă, relatează AFP.

Moon Jae-In s-a exprimat în cursul unei reuniuni a Consiliului naţional de securitate sud-coreean, convocat de urgenţă după ce Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală care s-a prăbuşit în Marea Japoniei.

Preşedintele sud-coreean a declarat că noul tir este ‘provocare iresponsabilă’ care poate face să crească la un nivel critic tensiunea deja ridicată ce domneşte în Peninsula Coreeană.

‘Situaţia poate să scape de sub orice control dacă Nordul finalizează dezvoltarea de rachete balistice ce pot atinge un alt continent’, a avertizat Moon Jae-In.

‘Trebuie să prevenim un scenariu în care Nordul poate evalua prost situaţia şi să ne ameninţe cu arme nucleare sau în care Statele Unite ar intenţiona o lovitură preventivă’ împotriva Coreii de Nord, a declarat preşedintele sud-coreean.

Îngrijorarea este deosebit de puternică la Seul că preşedintele american, Donald Trump, are în vedere o acţiune militară împotriva Coreii de Nord ce ar putea duce la un război total.

Un asemenea scenariu este o perspectivă îngrozitoare pentru Coreea de Sud ce ar putea suporta imediat cele mai grave consecinţe ale conflictului.

Seulul, capitala sud-coreeană, un oraş cu 10 milioane de locuitori, se află la aproximativ 50 de kilometri de linia de demarcaţie dintre cele două Corei. El se află în raza de acţiune a unor importante unităţi de artilerie şi de rachete desfăşurate de Phenian de-a lungul liniei.

Un studiu realizat de think tank-ul Nautilus din California a ajuns la concluzia că circa 65.000 de civili şi-ar pierde viaţa la Seul în prima zi a unui atac nord-coreean cu arme convenţionale.

Tirul nord-coreean este ‘un act violent’ care ‘nu poate fi tolerat’ (Shinzo Abe)

Premierul japonez, Shinzo Abe, a calificat drept un ‘act violent’ care ‘nu poate fi tolerat’ tirul cu rachetă efectuat în primele ore ale zilei de miercuri de Coreea de Nord şi a lansat un apel la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

‘Nu vom ceda niciodată la niciun act de provocare. Ne vom mări la maxim presiunea’ asupra Phenianului, a declarat presei Shinzo Abe.

Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate, solicitată de Washington, Tokyo şi Seul după tirul balistic al Phenianului, urmează să aibă loc miercuri în jurul orelor 21.30 GMT, a anunţat misiunea americană la Naţiunile Unite.

Consiliul de Securitate a adoptat în vară două serii de sancţiuni economice severe împotriva Coreii de Nord după tiruri cu rachete balistice intercontinentale şi un test nuclear. Washingtonul a făcut cunoscut marţi că doreşte ‘noi măsuri’ care să includă ‘dreptul de a interzice traficul maritim transportând bunuri spre şi dinspre Coreea de Nord’.

SUA au afirmat că a fost o rachetă intercontinentală. La rândul său, ministrul nipon al apărării a estimat că aceasta trebuie să fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei.

‘Presupunem că a căzut în interiorul zonei noastre economice exclusive’, a spus presei Itsunori Onodera.

Mai devreme, Pentagonul anunţase că racheta a zburat 1.000 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...