„Dacă marionetele sud-coreene şi presa conservatoare continuă să denigreze (Phanianul), vom ordona tuturor muncitorilor noştri să ne retragă din (complexul) Kaesong”, a anunţat Comitetul Nord pentru Reunificarea Paşnică a Coreei, o agenţie guvernamentală însărcinată cu propaganda.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Comitetului, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, este vorba despre o măsură de retorsiune, după ce Seulul a anunţat că are un plan de urgenţă ce prevede o operaţiune militară destinată protejării muncitorilor sud-coreeni de la Kaesong.
„Închiderea completă a complexului ar putea să devină o realitate”, declarat el.
După ameninţări de natură militară, Phenianul a optat, săptămâna aceasta, să introducă complexul industrial Kaesong în schimbul dur de replici cu Coreea de Sud şi Statele Unite, în pofida consecinţelor pe care o închidere le va avea pentru angajaţii săi, într-o ţară cu o economie vlăguită, ruinată din cauza izolării şi militarizării.
Coreea de Nord a împiedicat joi, pentru a doua zi consecutiv, sute de angajaţi sud-coreeni să pătrundă în complex.
Phenianul a informat Seulul miercuri despre oprirea navetei zilnice a sud-coreenilor la Kaesong, un simbol al unor încercări de apropiere între cele două ţări, complexul fiind situat pe teritoriul Coreei de Nord la aproximativ zece kilometri de frontieră.
Agenţia Yonhap a scris joi că nord-coreenii au adresat un ultimatum muncitorilor şi cadrelor sud-coreene ce se aflau în continuare în complex, ordonându-le să plece până la 10 aprilie, dar Guvernul a dezminţit. În total, 812 de sud-coreeni se aflau joi la prânz în complex, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificării, însărcinat cu afacerile intercoreene.
„Autorităţile din (Coreea de) Nord doar au cerut mai multor întreprinderi prezente la Kaesong să le predea o listă cu angajaţii ce urmează să plece către Seul până la 10 aprilie”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
O sursă preţioasă de devize străine, de care Coreea de Nord are mare nevoie, complexul Kaesong a rămas deschis mereu, în pofida unor crize repetate în peninsulă, cu excepţia unei singure zile, în 2009. Phenianul a blocat atunci accesul în complex, în semn de protest faţă de manevre militare comune americano-sud-coreene.