‘Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc’ la putere, a anunţat televiziunea de stat nord-coreeană.
‘Cu succesul perfect al bombei noastre cu hidrogen istorice, noi ne alăturăm rândurilor statelor nucleare avansate’, a adăugat prezentatorul, precizând că dispozitivul testat era ‘miniaturizat’.
Acest test a fost ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi a intervenit cu două zile înainte de aniversarea sa.
Luna trecută, conducătorul nord-coreean lăsase să se înţeleagă în cursul unui tur de inspecţie la un sit militar că ţara sa pusese la punct o bombă cu hidrogen, dar Washingtonul emisese îndoieli asupra veridicităţii acestei afirmaţii.
Phenianul a testat de trei ori bomba atomică A, care utilizează fisiunea nucleară, în 2006, 2009 şi 2013. Aceste teste i-au atras mai multe sancţiuni internaţionale. O bombă cu hidrogen produce o explozie mult mai puternică.
‘Acest ultim test, care este produsul tehnologiei noastre şi a forţei noastre de muncă, confirmă faptul că resursele tehnologice pe care le-am dezvoltat recent sunt bune şi demonstrează ştiinţific impactul bombei noastre H miniaturizate’, a continuat prezentatorul televiziunii nord-coreene.
SUA promit un răspuns adecvat ‘provocărilor’ Phenianului
SUA au criticat ‘provocările’ Coreii de Nord, declarându-se totuşi incapabile să confirme dacă această ţară a efectuat într-adevăr un test al bombei cu hidrogen, aşa cum pretinde, relatează AFP.
‘Nu putem să confirmăm aceste afirmaţii pentru moment’, dar ‘condamnăm orice violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi invităm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale’, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă, Ned Price, într-un comunicat difuzat în noaptea de marţi spre miercuri.
Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a calificat miercuri testul de bombă cu hidrogen realizat de Coreea de Nord o ‘provocare gravă’ în faţa eforturilor mondiale de neproliferare nucleară şi o ‘ameninţare serioasă’ împotriva Japoniei, informează Reuters şi AFP.
‘Condamn ferm’ acest test, a declarat Abe presei. ‘Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre, iar noi absolut nu îl putem tolera’, a adăugat el, spunând că vede în el ‘o provocare gravă în faţa eforturilor internaţionale de neproliferare’.
La rândul ei, Coreea de Nord a declarat miercuri că va continua să-şi consolideze programul nuclear în scopul de a se proteja împotriva politicilor ostile ale Statelor Unite.
Într-un comunicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, agenţia de presă de stat din Coreea de Nord a afirmat că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite îşi menţin ceea ce agenţia a numit ‘poziţia sa de agresiune’.
Coreea de Nord a declarat de asemenea că va acţiona ca un stat nuclear responsabil şi a promis să nu utilizeze armele sale nucleare, cu excepţia cazului dacă suveranitatea îi este încălcată. De asemenea, ea afirmă că nu va transfera capabilităţile sale nucleare altor părţi, notează Reuters.