În cazul unei provocări „nesăbuite” din partea americanilor, forţele nord-coreene „trebuie să lovească fără milă continentul american (…), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam, şi pe cele care se află în Coreea de Sud”, a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială KCNA.
Coreea de Nord nu dispune de tehnologia care să îi permită să lanseze rachete asupra unor ţinte aflate la o distanţă atât de mare, apreciază o majoritate a experţilor.
Potrivit unei surse militare sud-coreene, citată vineri de agenţia sud-coreeană Yonhap, „o intensificare clară” a unor mişcări de vehicule şi persoane a fost detectată la instalaţii nord-coreene de lansare de rachete.
Statele Unite au anunţat joi că două bombardiere ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, au survolat Coreea de Sud, în cadrul unor sesiuni de antrenament, subliniind astfel angajamentul american faţă de aliatul său sud-coreean, în această perioadă de tensiuni puternice în peninsulă.
Kim Jong-un a apreciat că zborul bombardierelor a reprezentat mai mult decât o simplă demonstraţie de forţă şi că ele sunt echivalentul unui „ultimatum (din partea americanilor) ce arată că ei vor să declanşeze cu orice preţ un război nuclear”.
Washingtonul face doar rareori publice zborurile sale de antrenament cu avioane de tip B-2, o armă redutabilă, concepută pentru misiuni speciale de bombardare strategică de la mare altitudine (până la 15.000 de metri) în spatele liniilor inamice.
Nedectatbil pe radar, zburând cu o viteză apropiată sunetului, avionul poate să transporte până la 18 tone de armament convenţional sau nuclear, ca de exemplu 16 bombe de 900 de kilograme ghidate prin satelit sau opt dintre teribilele bombe de tip GBU-37 „antibuncăr”.
Phenianul a ameninţat deja, marţi, Statele Unite cu lovituri asupra bazelor sale în Pacific sau de pe teritoriul lor. Anunţul, difuzat de KCNA, provenea de la comandamentul armatei. De această dată, el provine de la liderul ţării.
Washingtonul a anunţat din nou, joi, că este „pregătit să facă faţă oricărei eventualităţi” provenind dinspre Coreea de Nord, potrivit secretarului american al Apărării Chuck Hagel.
Experţi militari americani notează că, pentru moment, intensificarea retoricii belicoase a Coreei de Nord nu este însoţită de acţiuni militare.
Phenianul s-a abţinut să închidă complexul industrial Kaesong, situat pe teritoriul Coreei de Nord, la câţiva kilometri de frontieră, exploatat de cele două Corei. Acest complex îi aduce devize străine.
De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancţiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord şi-a intensificat retorica belicoasă, ameninţând în mod regulat Seulul şi Washingtonul, aliatul acestuia, cu „lovituri militare” şi un „război total”.
„Dar nu trebuie să interpretăm acest lucru drept semnul unui război iminent”, declară Kim Yong-hym, un expert pentru Coreea de Nord la Universitatea Dongguk. „Este o reacţie aşteptată şi calibrată faţă de mobilizarea (unor avioane de tip) B-2, iar acest joc de-a «te ţin de barbă» cu Statele Unite va continua o vreme”, a adăugat el.
Unii experţi consideră foarte puţin probabil un război adevărat – pe care Coreea de Nord este sigură că îl va pierde -, dar se aşteaptă la un gest de nemulţumire din partea nord-coreenilor, asemănător bombardării unei mici insule sud-coreene în noiembrie 2010, când au fost ucise patru persoane.
Washingtonul şi Seulul tocmai şi-au consolidat pactul de cooperare militară care stipulează susţinerea Statelor Unite faţă de aliatul lor, inclusiv în cazul unei provocări minore din partea Coreei de Nord.