Coreea de Nord se pregăteşte pentru reforme economice

Parlamentul Coreii de Nord urmează să se reunească marţi pe fondul zvonurilor insistente legate de voinţa tânărului lider al acestei ţări comuniste şi foarte sărace de a promova reforme economice, notează AFP.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 05:25
Coreea de Nord se pregăteşte pentru reforme economice

Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord) are una dintre cele mai controlate economii ale lumii, iar populaţia sa care trăieşte în afara capitalei se confruntă adeseori cu lipsa alimentelor, din cauza deceniilor de administrare defectuoasă, izolaţionism, fără a pune la socoteală sancţiunile internaţionale pentru programul său nuclear, scrie Agerpres.

Observatorii şi presa din Coreea de Sud consideră că parlamentul, care nu face decât să confirme deciziile elitei conducătoare, ar putea aproba demararea reformelor dorite de noul lider, Kim Jong-Un.

Printre acestea s-ar putea afla măsuri pentru a-i stimula pe muncitori şi ţărani să crească productivitatea muncii lor, cum ar fi de exemplu posibilitatea ca un agricultor să păstreze o parte a recoltei sale pentru a o vinde ca particular, în loc să fie cedată integral statului.

Kim Jong-Un, în vârstă de aproximativ 30 de ani – data sa de naştere nu a fost dezvăluită -, a preluat conducerea ţării după decesul tatălui său, în decembrie 2011.

În repetate rânduri, el a subliniat necesitatea de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale compatrioţilor săi.

„Reformele sunt întotdeauna un pariu riscant într-o ţară închisă şi totalitară. Însă Jong-Un pare să aibă suficientă încredere în stabilitatea poziţiei sale de lider pentru a pune în practică un nou sistem”, a declarat Yang Moo-Jin, de la Universitatea de studii nord-coreene din Seul.

„Nu am o idee foarte clară /despre ce se petrece/, dar avem mai multe semnale ce ne indică că se petrec schimbări în sistemul economic nord-coreean, pentru a oferi mai multă autonomie uzinelor şi întreprinderilor”, a adăugat el.

Reforme, limitate, au fost introduse în 2002 pentru a face faţă unei situaţii catastrofale, ca urmare a prăbuşirii subvenţiilor şi ajutoarelor după dezmembrarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990.

Regimul de la Phenian a fost cuprins de teamă şi a anulat majoritatea reformelor trei ani mai târziu.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...