Coreea de Nord susţine că deţine rachete capabile să lovească SUA
Într-un comunicat difuzat de către agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, purtătorul de cuvânt al Comisiei Apărării naţionale a declarat că rachetele lor strategice au „în raza de acţiune nu doar forţele americane din peninsula coreeană, ci şi Japonia, Guam (teritoriu american din Pacific, n.r.) şi chiar teritoriul Statelor Unite”.
Phenianul, a adăugat acesta, este pregătit să se confrunte cu orice inamic, „capacitate nucleară contra capacitate nucleară, rachetă contra rachetă”.
Aceste ameninţări au răspuns anunţului făcut duminică de Seul privind concluzia unui acord cu Washingtonul care îi permite aproape să tripleze raza de acţiune a rachetelor sale balistice, care vor acoperi astfel toată suprafaţa Coreei de Nord.
Raza rachetelor va fi extinsă la 800 de kilometri, faţă de 300 de kilometri în prezent, suficientă de asemenea pentru atingerea unor zone din China şi Japonia.
Statele Unite numără 28.500 de soldaţi pe teritoriul sud-coreean şi garantează o „umbrelă nucleară” în caz de atac. În schimb, Seulul a acceptat să limiteze raza de acţiune a rachetelor sale în 2001 cu scopul de a aplana tensiunile din peninsulă.
Însă în ceea ce priveşte ambiţiile nucleare şi balistice ale Phenianului, Seulul susţinea o prelungire a razei de acţiune a rachetelor sale, iar negocierile au fost accelerate după lansarea – ratată – a unei rachete nord-coreene în aprilie.
Racheta – un Taepodong-2 cu o rază de acţiune de 6.700 de kilometri, conform experţilor – trebuia să pună pe orbită un satelit civil conform Phenianului, însă Seulul, Washingtonul şi aliaţii acestora o considerau o nouă etapă în dezvoltarea unei rachete cu focoasă nucleară, interzisă prin rezoluţiile ONU.
Coreea de Nord încearcă de câteva decenii să îşi îmbunătăţească tehnologia în acest domeniu. Totuşi, încercările sale s-au dovedit neconcludente în trecut.
Regimul comunist deţine de asemenea 800 de rachete mobile printre care 600 de rachete Scud ce reprezintă un pericol imediat pentru Coreea de Sud. Numeroşi specialişti consideră că acesta nu dispune încă de tehnologia necesară pentru a dota rachetele cu focoase nucleare.