Coreea de Nord vrea să atace o insulă americană din Pacific

Coreea de Nord a anunţat că ia în calcul un atac cu rachete vizând teritoriul american Guam, din Pacific, relatează BBC News citat de News.ro.
Economica.net - mie, 09 aug. 2017, 05:35
Coreea de Nord vrea să atace o insulă americană din Pacific

Presa oficială de la Phenian a făcut anunţul, citând un comunicat al armatei, la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat Coreea de Nord cu “foc şi furie”, scrie News.ro.

 

Potrivit agenţiei de presă nord-coreene, KCNA, Phenianul „analizează atent plantul operaţional pentru a declanşa un foc cuprinzători în zonele din jurul Guam”, folosind rachete cu rază de acţiune intermediară până la lungă de tip Hwasong-12. SUA au desfăşurate bombardiere strategice în zonă.

Guam este o insulă din vestul Oceanului Pacific aflată în administrarea Statelor Unite ale Americii. Este cea mai mare insulă din arhipelagul Marianelor (Micronezia) fiind situată la nord de Groapa Marianelor.

Insula Guam are o lungime de peste 48 km (30 mile) și o lățime de aproximativ 14 km (9 mile), cu o suprafață de 541,3 km2.

Capitala este Hagåtña (vechiul ei nume fiind Agaña), iar cel mai mare oraş este Dededo.

La recensământul din anul 2000, insula avea 154.000 de locuitori iar capitala avea 1.100 locuitori.

Limbile vorbite sunt engleza, limba chamorro şi limba japoneză.

În Guam, insulă din Oceanul Pacific din Arhipelagul Marianelor, s-a înregistrat cel mai mare seism din secolul XX (8,2 Mw), care nu a făcut victime omenești. Tot aici s-a înregistrat cea mai joasă presiune atmosferică de pe Glob, 657,9 mm, cu 102,1 mm mai puțin decât valoarea presiunii normale (760 mm).La vest de Insula Guam a fost măsurată una dintre cele mai mici presiuni atmosferice înregistrată vreodată pe Terra: 875,9 mb (redusă la nivelul mării), 657,9 mm în ziua de 24 septembrie 1958.

 

Trump amenință Coreea de Nord cu „foc și furie cum n-a mai văzut lumea”

„Coreea de Nord ar face bine să nu mai amenințe Statele Unite. Li se va face față cu foc și furie cum n-a mai văzut lumea”, a declarat marți presei președintele american Donald Trump.

Declarația sa, preluată de agențiile internaționale de presă, a fost făcută la Clubul Național de Golf Trump din Bedminster, în statul New Jersey, unde președintele își petrece concediul. Cu câteva ore înainte, el abordase subiectul și pe Twitter, unde a difuzat un mesaj în care saluta atitudinea unor țări față de regimul de la Phenian: „După mulți ani de eșecuri, țările se reunesc pentru a aborda în cele din urmă pericolele reprezentate de Coreea de Nord. Trebuie să fim duri și decisivi!”.

În aceeași rețea socială, Trump a distribuit și un link către o știre Fox News, potrivit căreia nord-coreenii transportă rachete maritime de croazieră pe o navă din largul coastei estice a Asiei. Știrea provenea de la surse confidențiale din serviciile de informații, iar ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a refuzat să comenteze, dar a atras atenția că astfel de scurgeri de informații sunt „incredibil de periculoase”.

Anterior, presa americană a scris că Phenianul a reuşit să miniaturizeze suficient o bombă nucleară pentru a o pune într-una dintre rachetele sale intercontinentale, potrivit concluziilor secrete ale unor experţi din cadrul spionajului american.

Un raport oficial american arată că dictatorul nord-coreea Kim Jong-un dispune de aproximativ 60 de bombe atomice.

Regimul de la Phenian a avertizat luni că înăsprirea sensibilă a sancţiunilor ONU nu-l va împiedica să-şi dezvolte arsenalul nuclear, ameninţând Statele Unite că le vor ”face să plătească preţul crimei lor (…) de o mie de ori”.

La iniţiativa Washingtonului, Consiliul de Securitate al ONU a impus Coreei de Nord sancţiuni care ar putea să o coste un miliarde de dolari dn veniturile anuale, restrângând totodată schimburi economice cruciale cu China, principalul ei aliat şi partener economic. Noile sancţiuni internaţionale vizează o interdicţie pentru mai multe exporturi, inclusiv cărbune.

Guvernatorul insulei americane Guam din Pacificul de Vest, Eddie Calvo, a declarat miercuri că ameninţarea nord-coreeană nu a dus la ridicarea nivelului de alertă, transmite Reuters.

Coreea de Nord a anunţat miercuri că ‘analizează cu atenţie’ planul unei lovituri cu o rachetă cu rază medie Hwasong-12 asupra insulei americane Guam din vestul Pacificului. Un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene, citat de agenţia oficială de presă KCNA, a afirmat că planul ar putea fi pus în aplicare în orice moment, imediat după ce preşedintele Kim Jong-Un va lua o decizie.

‘Guam este pământ american (…) nu suntem doar o instalaţie militară’, a arătat Calvo într-un mesaj video online. El a precizat că a contactat Casa Albă şi a primit asigurări din partea departamentelor apărării şi securităţii interne că nu s-a modificat nivelul de alertă pentru insula unde se află mai multe baze militare, inclusiv baza aeriană Anderson, utilizată de bombardierele strategice ale SUA.

Guvernatorul a afirmat că în Guam există mijloace de apărare strategică pentru protecţia populaţiei şi că va convoca o şedinţă cu comandantul militar al insulei şi cu responsabilii cu reacţia imediată pentru a discuta gradul lor de pregătire.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...