Coreea de Sud avertizează Phenianul asupra unor consecinţe grave în cazul unui test nuclear

Economica.net
31 01. 2013
coreea_de_nord_nuclear_78680300

La reuniune, care a avut loc la palatul prezidenţial, au participat ministrului Apărării, şeful serviciilor de Informaţii şi consilierul pe probleme de securitate naţională, se arată într-un comunicat.

Lee Myung-bak, care va ceda la 25 februarie funcţia lui Park Geun-hye, aleasă la sfârşitul lui decembrie, a insitat asupra unei consolidări a apărării ţării, Phenianul părând că vrea să profite, în opinia sa, de tranziţia la vârful statului sud-coreean.

„Guvernul cere Coreei de Nord să înceteze imediat toate declaraţiile şi acţiunile provocatoare şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale, inclusiv rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, subliniază preşedinţia în comunicat.

„Dacă Nordul se înşală şi efectuează o nouă acţiune provocatoare, se va confrunta cu unele consecinţe grave”, adaugă aceeaşi sursă.

Phenianul a anunţat săptămâna trecută că vrea să efecueze, la o dată nedeterminată, un nou test nuclear, în semn de sfidare la adresa Statelor Unite, inamicul său recunoscut, şi ca răspuns la o extindere a sancţiunilor ONU adoptată anterior.

Aceste sancţiuni au fost adoptate de către Consiliul de Securitate al ONU ca măsuri de represalii faţă de lansarea, la 12 decembrie, a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, considerată de către Washington drept o rachetă balistică.

Potrivit consilierului pentru securitate naţională Chun Young-woo, citat de cotidianul Chosun Ilbo, o serie de entităţi publice nord-coreene au deschis conturi bancare în China, în perspectiva unui nou val de sancţiuni economice, care ar putea să fie votate în cazul efectuării unui test nuclear.

„Anticipând sancţiuni ONU, Coreea de Nord a deschis zeci de conturi bancare sub nume de împrumut”, a declarat consilierul la preşedinţie.

Beijingul, singurul aliat al Phenianului, l-a avertizat săptămâna trecută pe imprevizibilul său vecin că „nu va ezita” să reducă ajutorul pe care i-l oferă, un gest rar din partea Chinei.

Un nou test nuclear ar fi al treilea, după cele din 2006 şi 2009, care răspundeau, la vremea respectivă, unor sanţiuni adoptate de către ONU, în urma unor tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune.

Phenianul a ameninţat Seulul cu „represalii fizice”, în cazul în care Coreea de Sud se asociază unor noi sancţiuni.