Donald Trump ar urma să îşi înceapă luni cel de-al doilea mandat prezidenţial, agravând îngrijorările cu privire la o posibilă creştere a protecţionismului global şi impactul său asupra economiei sud-coreene bazată pe exporturi, scrie Agerpres.
„Anul trecut, exporturile ţării noastre au atins un nivel record de 683,8 miliarde de dolari, adică o creştere de 8,2% comparativ cu anul anterior”, a declarat un oficial de rang înalt din Ministerul de Finanţe sud-coreen, Kim Dong-joon, citat într-un comunicat de presă. „Incertitudinile externe, precum intrarea în funcţie a noii administraţii americane, generează temeri cu privire la posibile efecte negative pe frontul exporturilor pentru companii”, a adăugat Kim Dong-joon.
Ca răspuns la preconizatele provocări, Guvernul de la Seul intenţionează să ofere o finanţare la export de o amploare fără precedent, cu o valoare de 360.000 miliarde de woni (247 miliarde de dolari) numai în 2025. Printre măsurile preconizate este şi cea conform căreia Banca de import-export a Coreei de Sud va furniza 50.000 de miliarde de woni pe an pentru industrii precum semiconductorii şi bateriile, „care recent s-au confruntat cu provocări”.
În plus, Guvernul de la Seul va oferi „un sprijin financiar pentru a ajuta industriile promiţătoare, precum apărare, energie nucleară şi construcţii navale, pentru a profita de cooperarea americano-coreeană pentru a dezvolta exporturile şi contractele”, a declarat Kim Dong-joon.
De asemenea, Guvernul sud-coreean intenţionează să îşi majoreze sprijinul oferit exporturilor via târguri internaţionale şi delegaţii comerciale din străinătate şi totodată să extindă garanţiile faţă de riscurile cursului de schimb, a adăugat responsabilul.
Donald Trump, care va fi investit luni în postul de preşedinte al SUA, a promis că va utiliza arma tarifelor vamale suplimentare împotriva Mexicului, Canadei şi Chinei, ceea ce ameninţă să relanseze războaiele comerciale. Autorităţile de la Seul se tem că Trump va viza şi Coreea de Sud, care în 2023 a realizat un excedent comercial record de peste 44 miliarde de dolari pe relaţia cu SUA.