Coreea de Sud nu exclude posibilitatea de a trimite direct arme pentru Ucraina

Coreea de Sud nu exclude livrarea directă de arme Ucrainei, a anunţat preşedintele sud-coreean joi, evocând o posibilă ajustare a politicii Seulului în materie, informează AFP.
AGERPRES - joi, 07 nov. 2024, 09:04
Coreea de Sud nu exclude posibilitatea de a trimite direct arme pentru Ucraina

Guvernul acestei ţări, un important exportator de arme, informase deja că studiază posibilitatea de a trimite arme direct Kievului, ca răspuns la desfăşurarea de soldaţi ai Phenianului pentru susţinerea Moscovei în războiul ei împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.

Până acum, Coreea de Sud se opunea acestei posibilităţi din cauza unei politici naţionale de lungă dată care împiedică furnizarea de arme unor ţări angajate în conflicte active.

„Acum, în funcţie de nivelul implicării nord-coreene, vom ajusta progresiv strategia noastră de susţinere în mai multe etape”, a declarat preşedintele sud-coreean Yook Suk Yeol, în timpul unei conferinţe de presă la Seul.

„Aceasta înseamnă că noi nu excludem posibilitatea de a furniza arme”, a adăugat el, precizând, fără a spune mai mult, că „dacă vom angaja un sprijin în materie de armament, vom lua în considerare prioritar arme defensive”.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, 11.000 de soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, pentru a susţine forţele Kremlinului.

În timpul aceleiaşi conferinţe, Yoon a afirmat că a convenit, în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele american Donald Trump, asupra unei întrevederi ce va avea loc „într-un viitor apropiat”. „Cred că vom avea ocazia să ne întâlnim în cursul acestui an”, a spus Yoon.

În timpul acestei convorbiri telefonice, cei doi şefi de stat au evocat mai multe subiecte legate de Coreea de Nord, precum „trimiterea a peste 7.000 de baloane-pubele, bruierea GPS” şi tirurile de rachete nord-coreene, a dezvăluit Yoon.

Miercuri, camera superioară a Parlamentului rus a ratificat un tratat de apărare reciprocă cu Coreea de Nord, încheiat în timpul unei rare vizite a lui Vladimir Putin la Phenian în iunie, acord ce prevede „un ajutor militar imediat” reciproc în caz de atac contra uneia dintre cele două ţări.

O participare de soldaţi nord-coreeni la lupte, participare pe care Occidentul o consideră iminentă, ar fi o nouă lovitură dură pentru trupele ucrainene, în lipsă de soldaţi şi de arme şi care se retrag de pe numeroase tronsoane ale frontului.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...