Coreea de Sud se confruntă cu o criză de electricitate
Centrala Dangjin III, cu o capacitate de 500 de megawaţi, a fost oprită şi nu ar trebuie repusă în funcţiune mai devreme de o săptămână din cauza problemelor tehnice, a anunţat un purtător de cuvânt al distribuitorului de electricitate Korea Power Exchange (KPE).
O altă centrală, cea din Seocheon, care funcţionează tot pe cărbune, s-a oprit timp de o oră, luni dimineaţă, şi funcţionează doar la jumătate din capacitate, ceea ce înseamnă în total 200 de megawaţi, a adăugat purtătorul de cuvânt.
„Facem faţă unei crize energetice care va fi probabil cea mai gravă”, a declarat ministrul Comerţului, Industriei şi Energiei Yoon Sang-Jick, în timp ce Coreea de Sud este traversată de un val de căldură şi mai multe reactoare ale centralelor sale nucleare au fost oprite.
Ministrul a cerut uzinelor, persoanelor particulare şi magazinelor să îşi limiteze consumul de electricitate în cursul următoarelor zile.
Nivelul considerat necesar pentru asigurarea furnizării fără probleme a energiei electrice în toată ţara este de patru gigawaţi. Dacă rezervele naţionale coboară sub doi gigawaţi, este declanşată automat o alertă, care le cere administraţiilor publice să închidă climatizarea, luminile şi toate aparatele electrice neesenţiale, precum fântânile cu apă potabilă.
Această alertă nu a fost declanşată, dar Ministerul Energiei a cerut deja punerea în funcţiune a unor măsuri, calificând situaţia drept o „urgenţă extremă”.
Ministerul va consolida supravegherea centrelor comerciale, care nu trebuie să încerce să aducă temperatura la interior sub 26 de grade.
Temperaturile mai ridicate decât normalul acestei veri şi închiderea mai multor reactoare nucleare (şase din totalul de 23) au provocat o creştere a consumului de electricitate în timp ce oferta este în scădere.
În urmă cu doi ani, întreruperile de electricitate provocate de scăderea bruscă a rezervelor a afectat şase milioane de locuitori şi companii şi a blocat aproximativ 3.000 de persoane în ascensoare.