Corina Creţu îl apără pe Juncker: „Nu cred că a fost direct implicat în scandalul LuxLeaks” – interviu RFI
„Eu nu cred că preşedintele Juncker a fost direct implicat. Este vorba de un mecanism financiar care funcţionează şi un sistem financiar care funcţionează în 22 de state membre… Aş vrea să precizez că această moţiune de cenzură a fost iniţiată tocmai de forţele antieuropene, este vorba de partidul UKIP al domnului /Nigel/ Farage din Marea Britanie şi partidul doamnei Le Pen din Franţa /Frontul Naţional condus de Marine Le Pen n.r./, deci partide care ar folosi orice prilej pentru a slăbi capacitatea Comisiei Europene, dar majoritatea forţelor politice responsabile proeuropene din Parlamentul European au respins cu tărie”, a declarat Corina Creţu, întrebată dacă noua Comisie Europeană şi-a început activitatea slăbită de scandalul LuxLeaks.
„Cred că trebuie să ne concentrăm pe ceea ce oamenii au nevoie la această oră în toate statele membre, nevoia de investiţii, de locuri de muncă, de creştere economică, de recâştigarea încrederii cetăţenilor în proiectul Uniunii Europene şi mai ales eu cred că România, ca şi alte state care au aderat mai târziu, nu are altă şansă decât să se concentreze pe aceste obiective, care duc la întărirea şi creşterea economică a ţării”, a adăugat comisarul european pentru politică regională.
Moţiunea de cenzură împotriva preşedintelui Comisiei Europene /CE/, Jean-Claude Juncker, a fost respinsă joi – aşa cum era de aşteptat – de Parlamentul European reunit în sesiune plenară la Strasbourg, amintesc Reuters şi AFP.
Moţiunea, depusă de grupul eurofob EFDD /Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe/, prezidat de liderul UKIP, britanicul Nigel Farage, în urma dezvăluirilor din presă ce au provocat scandalul LuxLeaks, a fost respinsă cu voturile a 461 de eurodeputaţi, în timp ce 101 au votat pentru, iar 88 s-au abţinut. Pentru ca moţiunea să fi trecut ar fi fost nevoie de două treimi din voturile celor 751 de eurodeputaţi.
Totuşi, deşi a trecut cu bine de această încercare, situaţia nu este chiar de bun augur pentru Jean-Claude Juncker, care se vede acuzat încă din prima lună de mandat nu doar de un amplu sistem de evaziune fiscală practicat în Luxemburg pe când deţinea funcţia de premier al acestei ţări, dar şi de un posibil conflict de interese, întrucât în sarcinile CE intră şi examinarea unor astfel de cazuri de evaziune fiscală.
Jean-Claude Juncker a respins anterior acuzaţiile privind un „conflict de interese” în contextul dezvăluirilor referitoare la existenţa unui sistem de evaziune fiscală în timp ce era premier al Luxemburgului, reiterând determinarea de a combate fraudele fiscale.
Luxemburgul este acuzat de organizarea unui sistem de evaziune fiscală favorabil companiilor multinaţionale, aminteşte RFI.