Corlăţean despre aderarea la Schengen: A venit momentul să rupem pisica

Economica.net
03 03. 2013
202476_titus_corlatean_ii_64403100

„Câtă vreme statul român, prin instituţiile sale, a fost un stat slab şi, după data aderării la UE nu a ştiut să-şi susţină printr-o politică internă corectă, solidă, de respect faţă de cetăţean, printr-o politică economică corectă şi printr-o poziţionare în planul UE cu demnitate, promovând interesele cu demnitate, fără să-şi negocieze mici interese, fără să se aplece, astfel de chestiuni să nu ne surprindă. A venit un moment în care – ştiţi cum spune românul – trebuie să rupem pisica. Trebuie să spunem foarte clar: dacă noi, România, ne-am făcut datoria, ne-am îndeplinit obligaţiile, atunci avem o aşteptare legitimă, europeană, să fim respectaţi şi o decizie pozitivă să fie adoptată. Dacă vrem să continuăm în ritmul în care ni se pun pe masă tot felul de alte motive, unele explicite, altele aşa, pe la spate – că sunt alegeri anul acesta sau anul viitor (în unele state UE – n.r.), nu vrem să deranjăm, imigraţia e o temă de campanie – lucrurile acestea nu mă interesează pe mine ca ministru de externe al României şi am obligaţia, în interesul României, să spun public acest lucru şi, înainte de a-l spune public, să spunem partenerilor noştri europeni”, a afirmat Corlăţean, la Antena 3.

El a dat asigurări că majoritatea statelor europene a înţeles pe deplin argumentele României.

„Mai avem un lucru de făcut şi nu întâmplător am spus: ne batem şi facem demersurile politico-diplomatice până în ultima zi, în şedinţa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, dar pentru asta ar fi fost foarte bine acasă să fi avut o voce unitară şi să nu fi fost jocuri politice pentru nişte interese obscure până la urmă”, a spus ministrul.

Corlăţean a afirmat că solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, adresată primului-ministru Victor Ponta, de a semna o scrisoare cu angajamente vizând Mecanismul de Cooperare şi Verificare „a însemnat exprimarea unei poziţii oficiale publice greşite, în contradicţie cu poziţia oficială a României de până acum şi a majorităţii statelor membre”. Aceasta însemna acceptarea corelării şi interdependenţei dintre MCV şi aderarea la Schengen, a spus Corlăţean.

În context, el a menţionat că reprezentanţii diplomaţiei române au săptămânal contacte cu Germania, stat care se opune aderării noastre la Schengen. Corlăţean a spus că el însuşi a discutat zilele trecute subiectul cu omologul său german, Guido Westerwelle.