Corlăţean, despre vizele pentru SUA: Sper să o rezolvăm altfel decât prin mecanisme constrângătoare

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că speră ca accesul României în programul Visa Waiver al SUA să fie rezolvat prin alte soluţii decât cele "constrângătoare de tip european", menţionând că sunt respectate "tot mai bine" criteriile impuse de legislaţia americană.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 10:41
Corlăţean, despre vizele pentru SUA: Sper să o rezolvăm altfel decât prin mecanisme constrângătoare

Corlăţean a fost întrebat, la finalul discuţiilor cu senatorii PSD, dacă România îşi menţine poziţia de a folosi precedentul Cehiei pentru a obţine eliminarea vizelor pentru Canada şi dacă un model similar este luat în calcul şi în cazul vizelor pentru SUA.

„Atunci când de ani de zile discutăm pe canale diplomatice, fireşti, negociem eliminarea corectă, legitimă, a vizelor pentru cetăţenii români, atunci când s-au discutat anumite lucruri anterior, legat de necesitatea adoptării mai întâi a unei noi legi a imigraţiei în Canada, legea a fost adoptată, şi cu toate astea problema nu a fost rezolvată, este firesc ca urmând precedentul deja creat ( al Cehiei, n.r.) să spunem foarte clar: «Da, în Parlamentul României – inclusiv astăzi cu colegii senatori am avut confirmarea că există nemulţumire -există chiar frustrare adunată de ani de zile faţă de tratamentul acordat cetăţenilor români»”, a afirmat Corlăţean.

El a precizat că poziţia în cazul aprobării Tratatului de liber schimb Canada – UE, în schimbul eliminării vizelor, exprimată de România este una europeană.

Corlăţean a fost întrebat dacă mandatul exprimat în cazul Canadei poate fi aplicat şi în cazul SUA, unde se discută despre facilitarea acordării vizelor prin programul Visa Waiver.

„Acest raport adoptat de Parlamentul European, care generează anumite consecinţe politice şi juridice privind respectarea principiului reciprocităţii, este un raport care vine în favoarea cetăţenilor români, bulgari, polonezi, atunci când vorbim de deplasarea în SUA. Ceea ce suntem noi interesaţi, ţinând cont de faptul că România respectă tot mai bine criteriile care sunt impuse de legislaţia actuală şi mai ales de legislaţia care urmează să fie adoptată de congresul american, dar şi din discuţiile de la Washington, noi sperăm şi credem că ne îndreptăm spre o soluţie pe care să o putem rezolva altfel decât prin mecanisme să spunem mai constrângătoare de tip european, mă refer la poziţia UE”, a susţinut ministrul de Externe.

Cehia a condiţionat ratificarea Tratatului de liber schimb UE – Canada de ridicarea regimului de vize impus cetăţenilor săi de Canada în 2009.

Corlăţean declara, în urmă cu o săptămână, când se afla îm SUA însoţindu-l pe premierul Victor Ponta, că face demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de către Canada, iar dacă aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi această ţară.

„Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară”, a declarat Corlăţean pentru MEDIAFAX, referindu-se şi la faptul că Parlamentul European a votat, la 12 septembrie, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru cetăţenii europeni, inclusiv pentru români.

Aplicarea „mecanismului de reciprocitate” implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA şi Canada.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat, la Washington, că menţinerea României în afara programului Visa Waiver, care asigură liberalizarea regimului vizelor pentru intrarea pe teritoriul SUA, este o nedreptate având în vedere statutul de aliat vechi al ţării, cu un parteneriat strategic.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...