„Putem discuta cu deschidere subiecte care prezintă o simbolistică specială, aparte, pentru cele două părţi, inclusiv – şi aceasta a fost propunerea pe care am făcut-o şi am primit deschidere – de a stabili o dată clară şi cu o agendă bine definită pentru o nouă reuniune a comisiei mixte româno-ruse”, a afirmat Corlăţean, după întrevederea cu omologul rus Serghei Lavrov.
El a mai precizat că „din păcate” după 2006 această comisie nu a mai avut reuniuni oficiale.
Corlăţean a mai precizat că este „satisfăcut” de conţinutul şi spiritul deschis al discuţiilor de la Moscova.
Şeful diplomaţiei afirma pe 21 iunie, la Gândul.live, că în actualul context al relaţiei politice cu Moscova se poate lucra „raţional” pentru a avea o agendă concretă a Comisiei mixte de istorici în care se discută şi problema Tezaurului României.
„Vom discuta tot ceea ce este important să fie discutat şi pentru partea română”, a afirmat Corlăţean, întrebat dacă în vizita pe care o va face în iulie la Moscova va ridica şi chestiunea Tezaurului.
El a arătat că o întâlnire a copreşedinţilor român şi rus a acestei comisii a avut loc în octombrie 2012 la Moscova şi urma să fie reluată discuţia în martie la Bucureşti, însă a fost amânată.
Corlăţean a specificat că are speranţa personală că problema Tezaurului va fi „reglată corect” la un moment dat.
„Personal, am speranţa că acest lucru, care ţine de o simbolistică extrem de importantă pentru naţiunea română şi care, le-am spus-o ruşilor, se transferă generaţie de generaţie şi instituţiilor româneşti, fie BNR, fie MAE, după foarte mulţi ani care s-au scurs, cred că putem avea şi resursele interne şi maturitatea politică să ajungem la un anumit moment în situaţia de a regla corect această chestiune”, mai spunea ministrul pe 21 iunie.