El a amintit că, în timpul vizitei efectuate în iulie la Moscova, a discutat, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre necesitatea reluării activităţii Comisiei bilaterale româno-ruse care studiază problemele care provin din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv chestiunea tezaurului.
‘Am căzut de acord, politic, să reluăm activitatea acestei comisii, îngheţată de foarte mulţi ani. Acum, trebuie să punem în practică această nouă sesiune. Am transmis în toamna acestui an, urmare a discuţiilor de la Moscova, o serie de propuneri. Aşteptăm, pe canale diplomatice, răspunsul. Este adevărat că am primit aceste informaţii (…) că există nişte dificultăţi obiective legate de restructurarea părţii ruse a comisiei bilaterale. Sunt, se pare, dificultăţi obiective, ceea ce nu înseamnă că partea română nu rămâne extrem de activă pe această temă’, a declarat Titus Corlăţean.
El a relatat că reprezentanţii ţării noastre s-au reunit săptămâna trecută într-o şedinţă pregătitoare şi că partea română este ‘mai încăpăţânată şi are energia necesară să rămână ferm angajată pe această direcţie’.
‘De altfel, săptămâna trecută, noi ne-am reunit, partea românească, diferitele instituţii, reprezentanţi, colegii din Ministerul de Externe, am fost şi eu prezent la o parte a şedinţei noastre de pregătire, partea română, şi pot să vă spun că vom face în continuare demersuri. Această comisie se va reîntâlni, este o decizie politică luată la nivelul miniştrilor de Externe român şi rus, iar în ceea ce priveşte partea română este şi mai tânără şi mai încăpăţânată şi are energia necesară să rămână ferm angajată pe această direcţie’, a adăugat şeful diplomaţiei.
El a punctat că problema tezaurului este importantă şi are o ‘valoare simbolistică specială pentru naţiunea română’.