„Voi trimite în această după-amiază un număr de scrisori adresate omologilor mei din statele membre UE şi NATO, voi trimite conducerii UE şi la Consiliul Europei, o evaluare a noastră, a MAE, cu privire la alegerile din România, la rezultatul alegerilor şi aşteptările legitime ca aceste rezultate să fie respectate de toţi actorii politici din România prin desemnarea premierului pe care cetăţenii români l-au susţinut prin votul masiv acordat”, a declarat Corlăţean.
De asemenea, el a subliniat că „Europa democratică şi lumea democratică” au ca principiu respectarea voinţei clar exprimată de cetăţeni.
„Există un principiu democratic care este respectat în Europa democratică şi în lumea democratică. Voinţa clară exprimată de cetăţeni la momentul votului este respectată şi trebuie să fie respectată şi în interiorul ţării, şi în exteriorul ţării”, a spus ministrul de Externe.
Întrebat despre afirmaţia preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, referitoare la faptul că nu are nicio dificultate în a colabora cu premierul Victor Ponta, Corlăţean a răspuns: „Bineînţeles că nu există niciun fel de dificultate”.
Corlăţean a afirmat şi duminică seară, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că „aşteptarea cetăţenilor României şi aşteptarea partenerilor internaţionali ai României este legată de necesitatea ca toţi actorii politici din România să respecte voinţa cetăţenilor români”.
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat luni la Oslo, unde participa la ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace decernat Uniunii Europene, că nu vor exista dificultăţi în a colabora cu premierul român Victor Ponta, relatează Reuters, în pagina electronică.
„Noi am exprimat unele îngrijorări cu privire la anumite decizii adoptate în România, dar eu cred că premierul Ponta a răspuns îngrijorărilor noastre şi şi-a dovedit angajamentul de a corecta lucruri care au fost nepotrivite, din punctul nostru de vedere”, a declarat Barroso pentru Reuters.