Corlăţean: Vom reanaliza situaţia suspendării cooperării NATO-Rusia la următoarea reuniune din iunie

Economica.net
01 04. 2014
corlatean_11932200_40331600

‘Am reiterat poziţia cunoscută a României, care este în consonanţă cu poziţia partenerilor europeni, respectiv faptul că acţiunea în forţă a Moscovei pe teritoriul suveran al unui stat partener NATO este în totală contradicţie cu normele de drept internaţional şi cu prevederile documentelor care fundamentează cooperarea NATO-Rusia, ceea ce conduce la o schimbare fundamentale a relaţiei dintre NATO şi Federaţia Rusă. Este vorba de un proces mult mai profund care, iată, este în curs de evaluare, am luat deja primele măsuri, pentru că astăzi am decis să suspendăm cooperarea practică a NATO cu Federaţia Rusă, atât pe palierul civil, cât şi pe cooperarea militară’, a declarat Corlăţean în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că, în acest context, a accentuat importanţa principiului fondator al NATO, respectiv apărarea colectivă, ‘reiterând susţinerea şi determinarea noastră pentru eforturile şi măsurile aliate de consolidare în această direcţie’.

Titus Corlăţean a adăugat că ‘din perspectivă politică am decis ca dialogul politic dintre NATO şi Rusia să fie totuşi menţinut, doar ca forum pentru transmiterea mesajelor politice’.

‘Vom reanaliza care este situaţia la următoarea reuniune ministerială din iunie, după această decizie de suspendare a cooperării civile şi militare cu Federaţia Rusă, în funcţie de evoluţii, de evenimente’, a mai spus ministrul român de externe.

Ministrul a ţinut să precizeze că sensul măsurilor anunţate marţi ‘nu este a intra într-o formulă de tensiune suplimentare cu Federaţia Rusă, ci de a o determina să se angajeze în mod profund într-un proces de dialog politic şi în sensul de a reduce escaladarea tensiunilor’.

‘Dacă Rusia va acţiona în această direcţie, nu întâmplător ne-am lăsat această posibilitate deschisă de a reexamina situaţia în luna iunie, în lumina evenimentelor care se vor scurge din acest moment până la următoarea reuniune ministerială. Din acest punct de vedere noi astăzi am luat notă cu preocupare de evaluările, informaţiile existente şi, a spus-o şi secretarul general al NATO public, informaţiile care iniţial spuneau de reducerea contingentelor ruse la frontiera estică a Ucrainei nu se confirmă, ci dimpotrivă nu sunt evoluţii neapărat pozitive. Ori, din acest punct de vedere, mesajul pe care noi l-am dat astăzi sperăm să determine Rusia, alături de alte măsuri şi alte poziţii coordonate, să se angajeze de o manieră reală în procesul de diminuare a tensiunilor’, a conchis Corlăţean