Corneliu Dobriţoiu, audiat la DNA în dosarul privind atribuirea ilegală a unor locuinţe de serviciu

Economica.net
16 04. 2013
corneliu_dobritoiu_95737100

Senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.00, fiind însoţit de avocaţi. El a declarat că a respectat toate condiţiile pentru cumpărarea locuinţei.

Corneliu Dobriţoiu declara vineri, pentru MEDIAFAX, că ancheta DNA în care este vehiculat numele său reapare într-un „context politic” care ar putea fi legat de informaţiile privind preluarea Apărării.

„Am respectat strict procedura de cumpărare a locuinţei de serviciu, iar verificarea condiţiilor pe care eu trebuia să le îndeplinesc în acest sens a intrat în competenţa altor structuri din Ministerul Apărării, cu care nu am fost într-o legătură de serviciu, într-o legătură de subordonare. Ceea ce mi se pare curios este că o cercetare care înţeleg că a început în 2009, iar timp de patru ani nu am fost invitat să fac vreun act de procedură, se reia tocmai astăzi, probabil într-un context politic şi mediatic … având în vedere faptul probabil că numele meu a apărut ca un posibil om care râvneşte la portofoliul Apărării”, a spus Dobriţoiu.

El a precizat că a făcut cerere „ca orice om, în baza legii” şi a respectat condiţiile pentru atribuirea locuinţei.

Fostul ministru a menţionat că a depus cererea de cumpărare a locuinţei în anul 2006, însă la momentul respectiv nu avea o funcţie în minister care să influenţeze alocarea locuinţei.

„Am lucrat în departamentul pentru politică de apărare în domeniul relaţiilor internaţionale ale ministerului, deci nu aveam niciun fel de legătură cu aspectele patrimoniale ale ministerului, ele fiind în subordinea ministrului. Iar de la mine până la ministru … legăturile … nici pe orizontală, nu ne-am întâlnit, pentru că eu am gestionat şi programul de relaţii internaţionale ale ministerului, ori cei care se ocupau de patrimoniu nu-mi aduc aminte să fi avut o activitate internaţională semnificativă”, a afirmat Dobriţoiu.

El a mai declarat că a primit notificare din partea DNA în anul 2009, când a mers la audieri cu avocatul şi i-au fost prezentate elemente din dosar. „În urma discuţiilor de atunci nu m-a mai chemat nimeni, niciodată”, a mai spus fostul ministru.

Dobriţoiu a explicat că în momentul respectiv cineva ar fi reţinut faptul că el nu ar fi avut contract de închiriere valabil la momentul cumpărării locuinţei.

„Lucrurile au stat cam în felul următor, contractul de închiriere era valabil la momentul în care am făcut cererea către ministru, ca în baza legii să-mi îngăduie să cumpăr apartamentul de serviciu. Contractul ulterior, până la aprobarea ministrului e adevărat că a expirat, dar din momentul în care eu făcut cererea până la aprobarea propriu-zisă a durat luni de zile. Eu am stat în acea locuinţă, am plătit chirie, am plătit întreţinere … şi oamenii au considerat că nu mai e nevoie să reînnoiască contractul având în vedere faptul că am făcut o cerere pentru cumpărarea acelei locuinţe”, a mai explicat senatorul PNL.

El a precizat că a adus îmbunătăţiri „majore” locuinţei, înainte de a se muta în apartament.

„Nici nu puteam să locuim în ea, nici nu se deschidea uşa de la intrare, ca să vă daţi seama … parchetul era umflat, deci practic am schimbat tot ce era în acea locuinţă, inclusiv geamuri, parchet, obiecte sanitare, iar investiţia aceasta am făcut-o înainte de a ne muta în locuinţa de serviciu”, a mai spus Dobriţoiu.

Surse judiciare au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că procurorii militari de la DNA au început urmărirea penală pe numele generalului în rezervă Traian Pigui, suspectat de abuz în serviciu în legătură cu modul în care ar fi avizat mai multe solicitări privind atribuirea de locuinţe unor cadre militare.

Potrivit surselor citate, procurorii militari anticorupţie verifică în acest dosar dacă şi fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu ar fi beneficiat astfel de o locuinţă.

Sursele citate au arătat că în cazul lui Corneliu Dobriţoiu nu a fost începută urmărirea penală.

Ulterior, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că generalul în rezervă Traian Pigui este cercetat pentru implicarea, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN, în atribuirea nelegală a unor locuinţe de serviciu, pentru a fi cumpărate la un preţ subvenţionat de cadre militare cu funcţii de conducere.

Procurorii anticorupţie fac acte de urmărire penală în cazul generalului în rezervă Traian Pigui pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, arăta vineri DNA, într-un răspuns la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit DNA, actele de urmărire penală „se referă la date şi indicii privind implicarea persoanei menţionate, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor)”.

Valoarea prejudiciului produs în acest fel în dauna statului a fost estimat la 700.000 de lei, a mai arătat DNA, precizând că în acest moment nu pot fi oferite alte detalii.

Presa relata, în 2007, că numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apărării şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale. Printre aceştia apăreau inclusiv Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat la acea vreme, alături de directorul adjunct al Statului Major General, Ştefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, generalul de brigadă Adrian Bantaş, locţiitorul şefului Direcţiei de Comunicaţii şi Informatică, care şi-ar fi cumpărat locuinţele de serviciu cu preţuri mult mai mici decât cele ale pieţei, deşi mai aveau o locuinţă sau casă de vacanţă.

Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuinţelor de serviciu pentru militari se află în atenţia nou-înfiinţatei Direcţii de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzăverde, ministru al Apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu au făcut-o conform legii.

În 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, declara că vânzarea locuinţelor de serviciu către personalul angajat al MAp s-a făcut prin declaraţii pe propria răspundere, dar după mandatul său, printr-o lege aprobată în Parlament.

Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofiţeri superiori a căror situaţie locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuinţe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA.

La acel moment, ziarul „Gândul” relata că pe lista celor 30 de ofiţeri s-ar putea afla chiar şi numele generalului în rezervă Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat, şeful Direcţiei de politici de apărare, despre care presa a relatat că a achiziţionat un apartament de serviciu de 115 mp, cu suma de 95.000 RON (echivalentul a mai puţin de 30.000 euro). Conform sursei citate, Dobriţoiu şi-ar fi vândut apartamentul, pentru o sumă de cinci ori mai mare: 150.000 de euro.

Publicaţia preciza că secretarul de stat nu avea o locuinţă în Bucureşti, dar deţinea o casă de vacanţă în Ilfov.

În mai 2012, Dobriţoiu a fost desemnat pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării. El declara, la audierea sa din comisiile de apărare, că este pensionar şi că are o pensie redusă cu 25%, aceasta fiind problema sa şi a familiei şi a arătat că, în 2005, nu a fost în stare de incompatibilitate la achiziţionarea locuinţei.

„Sunt pensionar, am o pensie redusă cu 25%. Este problema mea şi a familiei mele”, afirma Dobriţoiu, la întrebările parlamentarilor pe această temă.

El a mai fost întrebat, la acele audieri, de preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu (PDL), dacă în 2005 a fost în stare de incompatibilitate la achiziţionarea locuinţei, aşa cum a relatat presa. Dobriţoiu a răspuns că, potrivit declaraţiei de avere, la achiziţionarea locuinţei avea o casă de vacanţă, dar nu a fost nicio incompatibilitate, având în vedere că în legea locuinţei casa de vacanţă are altă semnificaţie.

„E adevărat, conform declaraţiei de avere, la achiziţionarea acelei locuinţe aveam o casă de vacanţă. Dar nu cred că există nicio incompatibilitate. Am şi dat toate explicaţiile acum 3 ani la DNA şi s-a lămurit”, spunea Dobriţoiu