Coronavirus: 15 ţări europene relaxează regimul de izolare pe care l-au impus cu câteva săptămâni în urmă

După mai multe săptămâni petrecute în locuinţele lor, locuitorii din anumite părţi ale Europei încep să iasă, cu prudenţă, în aer liber, în virtutea unor măsuri de relaxare a regimului de izolare a populaţiei la domiciliu, care intră în vigoare luni în mai multe ţări de pe "bătrânul continent", informează Agerpres.
Economica.net - Dum, 03 mai 2020, 12:31
Coronavirus: 15 ţări europene relaxează regimul de izolare pe care l-au impus cu câteva săptămâni în urmă

Italia

Pentru anumite sectoare de activitate (construcţii, industria automobilului, industria produselor de lux), activităţile au fost reluate deja pe 27 aprilie.

Începând de luni, italienii vor putea să îşi viziteze familiile şi să se reunească în număr limitat. Parcurile vor fi redeschise, cu menţinerea regulilor de distanţare socială.

Sectorul manufacturier, cel al construcţiilor şi comerţul en gros destinat acestor domenii vor fi redeschise. Barurile şi restaurantele vor avea dreptul de a vinde produse la pachet. Redeschiderea lor completă va avea loc pe 1 iunie, la fel ca pentru saloanele de înfrumuseţare şi cele de coafură.

Pe 18 mai, toate magazinele en detail vor putea să se redeschidă, precum şi muzeele, spaţiile culturale şi bibliotecile.

Şcolile vor rămâne închise până în septembrie.

Deplasările vor continua să fie limitate la interiorul localităţii de rezidenţă şi asociate doar exigenţelor de muncă şi de sănătate.

Spania

Izolarea extrem de strictă a ţării a fost relaxată pe 26 aprilie odată cu permisiunea acordată rezidenţilor de a se plimba timp de o oră în aer liber – pentru copii, însoţiţi de un adult – şi, începând de sâmbătă, cu autorizarea persoanelor de peste 14 ani de a face sport individual sau de a se plimba, respectând anumite condiţii stricte.

Începând de luni, anumite companii comerciale mici, precum frizeriile şi saloanele de coafură vor putea să primească clienţi individual, pe bază de rezervare. Barurile şi restaurantele vor avea dreptul să vândă produse la pachet.

Măştile sanitare vor fi obligatorii în mijloacele de transport.

În anumite insule din arhipelagurile Baleare şi Canare, cele mai multe dintre magazine, muzee şi terase de baruri şi de restaurante vor putea să se redeschidă la capacitate limitată, la fel ca şi hotelurile, în anumite condiţii. Aceste măsuri vor fi aplicate pentru unităţile similare din restul ţării începând din data de 11 mai.

Cinematografele şi teatrele vor fi redeschise două săptămâni mai târziu. Şcolile vor rămâne închise până în septembrie.

Până la sfârşitul procedurilor de ieşire din izolare, spaniolii nu vor putea să se deplaseze în afara provinciilor lor de rezidenţă.

Germania

Cele mai multe dintre magazinele cu suprafeţe mai mici de 800 de metri pătraţi au fost redeschise pe 20 aprilie.

Începând de luni, şcolile se vor redeschide progresiv în anumite landuri (Saarland, Saxonia-Anhalt, Bremen).

Frizeriile vor putea să se redeschidă. Lăcaşurile de cult, muzeele, monumentele memoriale, grădinile zoologice, spaţiile de joacă vor putea fi la rândul lor redeschise.

Spaţiile culturale, barurile, restaurantele – cu excepţia celor care livrează la domiciliu -, terenurile de sport vor rămâne închise. Marile adunări publice vor rămâne interzise cel puţin până pe 31 august.

Măştile sanitare au devenit progresiv obligatorii în mijloacele de transport şi în magazine.

Austria

Guvernul de la Viena a autorizat deja redeschiderea anumitor magazine non-esenţiale. Marile supermarketuri alimentare, saloanele de coafură şi instalaţiile sportive în aer liber (terenuri de tenis şi de golf) au fost redeschise în acest weekend.

Restricţiile de deplasare sunt ridicate, adunările publice autorizate în limita a 10 persoane, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Luni, elevii din clasele terminale liceale care vor susţine examenul de bacalaureat vor reveni la şcoală într-un cadru amenajat, înainte de revenirea progresivă a cursanţilor din celelalte clase.

Restaurantele vor putea să se redeschidă la jumătatea lunii mai.

Măştile sunt obligatorii în mijloacele de transport şi magazine.

Belgia

Companiile care nu lucrează cu publicul se pregătesc pentru revenirea angajaţilor începând de luni, iar măştile sanitare devin obligatorii în mijloacele de transport.

Cele mai multe dintre magazine se vor redeschide începând din data de 11 mai, cu condiţia respectării normelor de distanţare socială.

Anumite şcoli se vor redeschide pe 18 mai, cu maximum 10 elevi într-o clasă.

Redeschiderea progresivă a restaurantelor va începe cel mai devreme pe 8 iunie.

Portugalia

Librăriile şi magazinele auto se vor redeschide luni. Magazinele locale, cu suprafeţe de până la 200 de metri pătraţi şi cu vedere la stradă, vor putea fi redeschise, însă clienţii vor trebui să poarte obligatoriu măşti sanitare. Saloanele de coafură şi de înfrumuseţare se vor redeschide tot luni.

Anumite servicii publice, precum centrele fiscale, vor fi de asemenea redeschise, măştile sanitare fiind obligatorii.

În transporturile publice, măştile de protecţie sunt de asemenea obligatorii.

Sporturile individuale în aer liber sunt autorizate.

Liceele, muzeele, galeriile de artă, restaurantele şi cafenelele se vor redeschide pe 18 mai, teatrele şi cinematografele pe 1 iunie, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Slovenia

Luni vor fi redeschise terasele cafenelelor şi restaurantelor, saloanele de coafură, muzeele şi librăriile. Sportivii profesionişti vor putea să îşi reia antrenamentele.

Măştile sanitare sunt obligatorii în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport şi în magazine.

Ungaria

În afara oraşului Budapesta, vor fi redeschise terasele cafenelelor şi restaurantelor, plajele şi băile publice. Antrenamentele sportivilor profesionişti vor putea fi reluate.

Măştile sanitare sunt obligatorii în mijloacele de transport şi în magazine.

Polonia

Guvernul de la Varşovia a anunţat pentru ziua de luni redeschiderea hotelurilor, centrelor comerciale, a unei părţi din instituţiile culturale, inclusiv a bibliotecilor şi a unora dintre muzee.

Începând de miercuri, creşele şi grădiniţele vor putea să se redeschidă, însă autorităţile locale de care aparţin au anunţat că cele mai multe dintre ele vor rămâne închise.

Croaţia

Anumite magazine, muzeele, bibliotecile şi transporturile publice şi-au reluat activitatea săptămâna trecută. Adunările religioase sunt autorizate deja de sâmbătă.

Luni, serviciile care implică un contact apropiat cu clienţii, precum saloanele de coafură, vor putea fi redeschise.

Pe 11 mai vor fi redeschise terasele, barurile şi restaurantele. Adunările publice sunt autorizate în limita a 10 persoane, iar grădiniţele şi şcolile se vor redeschide pe bază de voluntariat.

Serbia

Luni vor fi redeschise cafenelele şi restaurantele, cu respectarea distanţării sociale, şi transporturile publice. Va fi reluată circulaţia trenurilor intercity şi a autobuzelor pe distanţe lungi, iar clienţii vor trebui să poarte măşti sanitare.

Centrele comerciale se vor redeschide pe 8 mai, iar grădiniţele pe 11 mai.

Starea de urgenţă este menţinută.

Grecia

Aproape 10% din firmele comerciale închise vor putea să se redeschidă luni: librării, saloane de coafură şi de înfrumuseţare, magazine de produse electronice şi articole sportive, magazine cu produse pentru grădinărit.

Pe 11 mai, toate celelalte magazine vor putea fi redeschise, cu excepţia marilor centre comerciale, care rămân închise până pe 1 iunie.

Ţările nordice

În Islanda, universităţile, muzeele şi saloanele de coafură se redeschid luni.

Danemarca şi Norvegia, aflate deja într-un regim de „semi-izolare”, au fost printre primele ţări europene care au relaxat aceste restricţii. Elevii danezi au fost primii copii din Europa care au revenit la şcoală, pe 15 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...