Coronavirus China – 81 de morţi, 769 de noi cazuri, 2.744 în întreaga ţară. Ce ştim până acum despre virusul ucigaş

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală din China a atins 2.744 de cazuri confirmate în toată ţara după descoperirea a 769 de noi cazuri, a anunţat luni guvernul central, relatează AFP. Conform Reuters, numărul deceselor a ajuns la 81. Nu au fost raportate decese în afara Chinei, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 27 ian. 2020, 06:34
Coronavirus China - 81 de morţi, 769 de noi cazuri, 2.744 în întreaga ţară. Ce ştim până acum despre virusul ucigaş

Thailanda și Hong Kong au raportat fiecare opt cazuri de infecție; Statele Unite și Macau au câte cinci; Taiwan, Australia, Singapore și Malaezia au raportat fiecare patru; Franța și Japonia câte trei; Vietnam și Coreea de Sud câte doi pacienți iar Canada și Nepal câte unul.

Cu toate acestea, nu a fost confirmat niciun deces nou în afara provinciei Hubei, epicentrul epidemiei. În provincia chineză au fost înregistrate 24 de noi cazuri, fiind înregistrate 80 de decese în întreaga ţară.

Hong Kongul interzice accesul în oraş al locuitorilor din provincia chineză Hubei, unde a apărut noul coronavirus respirator, China încercând să prevină răspândirea rapidă a îmbolnăvirilor, transmite Reuters citat de News.ro.

Autorităţile medicale din întreaga lume încearcă să prevină declanşarea unei pandemii, după ce peste 2.000 de oameni au fost infectaţi în China, iar 56 au murit.

Autorităţile de la Beijing au a decis luni să prelungească vacanţa de Anul Nou chinezesc cu 3 zile până la 2 februarie, ca parte a măsurilor de combatere a epidemiei de pneumonie virală.

„Această măsură este luată pentru a reduce reuniunile şi a bloca răspândirea epidemiei”, a declarat guvernul chinez într-un comunicat. Chinezii urmau iniţial să revină la lucru vineri 31 ianuarie, după şapte zile de sărbătoare în cursul cărora au loc sute de milioane de călătorii în toată ţara.

Premierul chinez Li Keqiang s-a deplasat luni în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, care a contaminat deja peste 2.700 de persoane din întreaga ţară, a anunţat guvernul de la Beijing, relatează AFP.

Li Keqiang se află în capitala Hubei (centru) pentru a ”cerceta şi ghida” eforturile autorităţilor de a combate virusul, dar de asemenea pentru a se ”întâlni cu pacienţii şi personalul medical din linia frontului” epidemiei, a precizat guvernul.

Aceasta este prima vizită a unui înalt responsabil chinez în oraş de la declanşarea epidemiei provocate de un nou coronavirus, care a ucis 80 de persoane şi a contaminat cel puţin 2.744 de persoane în China din decembrie.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat de asemenea că se deplasează în China pentru a discuta cu autorităţile modalităţile de a combate epidemia de coronavirus.

„Sunt în drum spre Beijing pentru a mă întâlni cu guvernul şi cu specialişti din domeniul sănătăţii cu privire la măsurile pentru combaterea epidemiei de coronavirus”, a scris pe Twitter Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virusul ar fi apărut la sfârşitul anului trecut la o piaţă de fructe de mare din Wuhan, unde se vindeau ilegal animale sălbatice. Virusul s-a răspândit în oraşe ca Beijing şi Shanghai.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că boala este o urgenţă în China, dar nu şi la nivel mondial.

Duminică, China a interzis temporar comerţul cu animale sălbatice în pieţe, restaurante şi patformele online, în timp ce Wildlife Conservation Society din New York a cerut Chinei ca interdicţia să fie permanentă.

Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

Originea şi mecanismul de transmitere a noului coronavirus, 2019-nCoV, încă incerte

Piaţa din Wuhan (China) considerată epicentrul noului coronavirus era un fel de menajerie în care coexistau specii neobişnuite de animale, cum ar fi celebra zibetă, aflată la originea epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) din 2002-2003, relatează joi AFP.

Noul virus, care a infectat sute de persoane şi a provocat decesul a 81 pacienţi, pare să provină din piaţa de fructe de mare Huanan din oraşul Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori situată în centrul Chinei.

În această piaţă se vindeau multe alte specii în afara fructelor de mare, potrivit unei broşuri publicitare şi a unei anchete realizată de media chineze. Piaţa a fost închis luna trecută, imediat după ce primele cazuri de boală au fost descoperite la comercianţii din piaţă.

Vânzări ilegale de animale sălbatice aveau loc în această piaţă, a recunoscut miercuri directorul Centrului Naţional de Prevenirea şi Control al Bolilor, Gao Fu, fără să poată spune dacă animalele sălbatice s-au aflat la originea epidemiei.

Epidemia de SARS, care a provocat decesul a aproape 650 de persoane în China şi aproape o mie la nivel global la începutul anilor 2000, a pornit de la zibetă, un mic mamifer carnivor înrudit cu jderul, întâlnit în mod obişnuit pe pieţele din Guangzhou (Canton), situat în sud. Consumul acestuia este interzis, însă animalul apare totuşi pe o listă cu 112 produse oferite spre vânzare de comercianţii din piaţa din Wuhan, notează AFP. ”Îngheţat şi livrat la uşa dumneavoastră direct din abator”, scrie în broşură, care oferă spre vânzare diverse animale vii, precum şobolani, vulpi, crocodili, pui de lup, salamandre uriaşe, şerpi, păuni, porci spinoşi sau carne de cămilă. Comerciantul, nu a fost disponibil joi pentru a comenta pe tema acestei liste, nici prin telefon, nici prin internet, notează AFP.

Un cotidian din Beijing, Beijing News, îi citează pe alţi comercianţi din piaţă, potrivit cărora acesta din urmă a vândut numeroase animale sălbatice până la închiderea pieţei.

Chinezii se mândresc să mănânce ”tot ce are patru picioare, cu excepţia meselor, tot ceea ce înoată, cu excepţia bărcilor şi tot ceea ce zboară, cu excepţia avioanelor”, inclusiv specii rare, apreciate pentru presupusele lor proprietăţi terapeutice. Însă, aceste opţiuni gastronomice prezintă riscuri pentru sănătatea umană, aminteşte Christian Walzer din cadrul asociaţiei americane pentru protecţia mediului Wildlife Conservation Society. Potrivit acestuia, 70% dintre noile boli infecţioase provin de la animale sălbatice, iar pieţele sunt locurile ideale de unde virusurile se pot răspândi la oameni.

Potrivit unui studiu genetic publicat recent, noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci.

Jurnalul Academiei de Ştiinţe din China notează că noul virus este foarte asemănător cu o tulpină virală prezentă la lilieci. Aceste mamifere insectivore zburătoare ar fi astfel rezervorul virusului, însă acest lucru nu înseamnă că l-ar fi transmis în mod direct oamenilor. În schimb, un articol publicat în Journal of Medical Virology afirma că şarpele ar putea fi intermediarul în transmiterea virusului la oameni.

Cercetătorii chinezi au identificat o proteină cheie esenţială pentru ca noul coronavirus să infecteze oamenii, oferind informaţii valoroase în demersul de evaluare a riscului pentru sănătatea publică, informează agenţia Xinhua.

Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere al noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă neclare. Până în prezent, şase seturi întregi de genomi 2019-nCoV au fost făcute publice.

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că 2019-nCoV este asemănător în proporţie de 70% cu coronavirusurile SARS şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu). Analiza a demonstrat că 2019-nCoV aparţine grupului Betacoronavirus de virusuri cu genom ARN monocatenar liniar care infectează oamenii şi mamiferele domestice şi sălbatice şi provoacă ocazional focare fără simptome aparente.

Pe baza baza datelor actuale, perioada de incubaţie a virusului poate fi de până la aproximativ 14 zile.

Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).


Vaccinul contra noului coronavirus, 2019-nCoV, gata peste cel puţin un an (GAVI)

Dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus va dura cel puţin un an, conform Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), citată de agenţia DPA. Potrivit directorului executiv al GAVI, Seth Berkley, oamenii de ştiinţă nu cunosc îndeajuns de multe despre epidemiologia noii boli pentru a putea evalua corect riscul în această etapă.

”Vestea bună este că cercetătorii au secvenţionat şi publicat deja genomul virusului, ceea ce a permis mai multor organizaţii din lume să înceapă lucrul la un vaccin”, a declarat Berkley.

Vaccinurile care protejează de coronavirusuri sunt mult mai simplu de dezvoltat în comparaţie cu cele pentru unor boli precum malaria sau HIV, a precizat el. Chiar şi aşa, ”va dura luni până când primele studii clinice vor avea loc şi cel puţin un an înainte ca un vaccin să fie disponibil pentru utilizare”, a adăugat reprezentantul GAVI.

Potrivit unui studiu genetic publicat marţi, noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci. Cercetătorii chinezi au identificat o proteină cheie esenţială pentru ca noul coronavirus să infecteze oamenii, oferind informaţii valoroase în demersul de evaluare a riscului pentru sănătatea publică. Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere al noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă incerte. Până în prezent, şase seturi întregi de genomi 2019-nCoV au fost făcute publice. Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că 2019-nCoV este asemănător în proporţie de 70% cu coronavirusurile SARS şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu).


Carnea de şarpe, posibila sursă a noului coronavirus 2019‐nCoV, care provoacă forma letală de pneumonie din China

Carnea de şarpe este posibila sursă a noului coronavirus 2019‐nCoV, care provoacă forma letală de pneumonie din China, susţine o echipă de cercetători chinezi, scrie News.ro.

Într-un articol publicat în Journal of Medical Virology este indicat că majoritatea pacienţilor infectaţi cu 2019‐nCoV au avut contact cu animale în piaţa Huanan din Wuhan, unde sunt vândute de la păsări la lilieci, şerpi şi animale domestice. Piaţa a fost închisă de la izbucnirea epidemiei.

„Pentru a determina sursa virusului, am realizat o analiză secvenţială amplă şi o comparaţie cu un codon relativ asemănător (RSCU) de la diferite specii de animale, pornind de la secvenţe existente ale noului coronavirus 2019‐nCoV”, spun cercetătorii.

Rezultatele obţinute din analize sugerează că 2019‐nCoV pare să fie un virus recombinat între coronavirsului de liliac şi unul cu origine necunoscută. Recombinarea a avut loc în glicoproteina virală, care recunoaşte receptorul de la suprafaţa celulei. În plus, spun oamenii de ştiinţă, descoperirea sugerează că şarpele este cel mai probabil sursa pentru 2019-nCoV.

Te-ar mai putea interesa și
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a îndemnat pe președintele ales Donald Trump să păstreze credite fiscale......
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...