Coronavirus China: bilanţul morţilor a ajuns la 213. Au fost 42 de decese într-o zi
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi epidemia de coronavirus 019-nCoV izbucnită în China drept ”urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională”.
Potrivit datelor publicate joi pe site-ul organizaţiei, în China sunt în prezent 7.711 cazuri confirmate şi 12.167 de cazuri suspecte în toată ţara. Dintre cazurile confirmate, 1.370 sunt grave şi 170 de persoane au murit. 124 de persoane s-au recuperat şi au fost externate din spital.
De asemenea, în comunicatul publicat joi este oferită o imagine de ansamblu şi asupra situaţiei din alte ţări. În prezent există 82 de cazuri în 18 ţări. Dintre acestea, doar 7 nu au avut istoric de călătorie în China. A existat transmitere de la om la om a virusului în 3 ţări în afara Chinei. Unul dintre aceste cazuri este sever. Nu au existat decese.
OMS foloseşte termenul de „urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională” (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC) pentru a se referi la „un eveniment extraordinar” referitor la sănătatea publică. O astfel de urgenţă internaţională de sănătate publică poate fi declarată în cazul în care o boală ameninţă mai multe ţări şi este necesară o acţiune globală coordonată, scriu dpa şi Deutsche Welle.
Alerta presupune o intensificare a măsurilor de sănătate publică, a finanţării şi a resurselor pentru prevenirea şi reducerea răspândirii la nivel internaţional. Măsurile ar putea include recomandări privind comerţul şi călătoriile, inclusiv verificarea aeroportului a pasagerilor – deşi OMS îşi propune în general să evite restricţiile comerciale perturbatoare.
Procedurile de declarare a ”urgenţei pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională” au fost implementate în 2005, ca răspuns la focarele de SARS şi H5N1 (gripa aviară) la începutul anilor 2000.
Între introducerea acestui sistem de alertă în 2005 şi epidemia de coronavirus 2019-nCoV din acest an, agenţia ONU de sănătate a mai tras semnalul de alarmă la cel mai înalt nivel de cinci ori:
EBOLA, 2019: Febra ucigaşă afectează o regiune frontalieră a Congo de mai mult de un an. Eforturile pentru oprirea virusului au fost împiedicate de tulburări şi violenţe din zonă. Peste 2.200 de persoane au murit până acum.
ZIKA, 2016: Virusul transmis de ţânţari s-a răspândit în America Latină şi dincolo de aceasta. Peste 1 milion de oameni au fost infectaţi în Brazilia, centrul epidemiei. A fost stabilită o legătură între acest virus şi deformări ale capului la nou-născuţi.
EBOLA, 2014: Cel mai grav focar de Ebola din istorie a ucis peste 11.000 de oameni în Africa de Vest. Peste 28.000 s-au îmbolnăvit. Guineea, Liberia şi Sierra Leone au fost cel mai puternic afectate.
POLIO, 2014: OMS a tras semnalul de alarmă în urma unor infecţii transfrontaliere în Asia centrală, Orientul Mijlociu şi Africa Centrală. În timp ce restul urgenţelor de pe această listă au fost declarate încheiate, OMS a declarat alerta maximă pentru poliomielită. Cu toate acestea, infecţiile au mai apărut doar în Afganistan şi Pakistan în ultimii doi ani.
GRIPA PORCINĂ, 2009: O epidemie de virus gripal H1N1 în Mexic s-a transformat într-o pandemie. Se estimează că cel puţin 152.000 de oameni din întreaga lume au murit în 2009. De atunci, această gripă a apărut sezonier, dar au fost dezvoltate vaccinuri împotriva acestui virus.
SUA le recomandă cetăţenilor americani ”să nu se deplaseze” în China
Departamentul de Stat le-a recomandat joi cetăţenilor americani ”să nu se deplaseze” în China din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus care a ucis 213 persoane în această ţară, crescând nivelul de alertă, relatează AFP.
Americanii ”aflaţi în prezent în China ar trebui să examineze posibilitatea de a părăsi ţara folosind mijloace comerciale. Departamentul de Stat a cerut ca toţi angajaţii neesenţiali ai guvernului american să-şi amâne călătoriile în China din cauza noului coronavirus”, a indicat diplomaţia americană pe site-ul său.
Aproape 200 de canadieni au cerut asistenţă consulară
Aproape 200 de canadieni care se află în regiunea din China afectată de noul coronavirus au solicitat asistenţă consulară pentru a fi repatriaţi, a anunţat joi guvernul canadian, în timp ce a fost confirmat al treilea caz de infectare cu coronavirus în Canada, relatează AFP.
Potrivit cotidianului de limba engleză Globe and Mail, membri ai familiilor de diplomaţi consideraţi ca ”vulnerabili” la infecţie urmează să fie repatriaţi în Canada, însă Ministrul Afacerilor Externe canadian nu a putut confirma această informaţie.
Persoanele considerate ”vulnerabile” sunt persoane cu patologii medicale, cele peste 65 de ani şi cele cu vârsta sub 5 ani.
Riscul de contaminare este ”scăzut, deoarece deplasările către şi din regiunea afectată din China devin din ce în ce mai dificile”, a explicat ministrul canadian al Sănătăţii, Patty Hajdu, în cadrul unei conferinţe de presă.
”Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se răspândească în ţări ale căror sisteme de sănătate sunt mai slabe (…). Nu este vorba de un vot de neîncredere în ceea ce priveşte China”, a subliniat el.
În timp ce majoritatea contaminărilor au fost detectate în China continentală, alte 18 ţări sunt afectate, cu peste 80 de cazuri confirmate în total, potrivit OMS.
„Deşi aceste cifre (în afara Chinei, ndlr) sunt relativ scăzute (…), trebuie să acţionăm împreună pentru a limita răspândirea” noului coronavirus, a explicat directorul OMS.
În mod îngrijorător, cazuri de transmitere a noului coronavirus de la om la om au fost înregistrate în afara Chinei, în Germania, Japonia, Vietnam, Statele Unite şi Franţa.
Cu toate acestea, directorul OMS a subliniat că organizaţia internaţională consideră că nu există niciun motiv pentru a limita călătoriile şi schimburile comerciale cu China.”OMS (…) chiar se opune oricăror restricţii de călătorie”, a insistat el.
Într-un comunicat, comitetul de urgenţă al OMS a explicat că aceste restricţii privind circulaţia persoanelor şi a bunurilor în timpul unei stări de urgenţă pentru sănătatea publică pot fi ”ineficiente”, pot perturba furnizarea ajutorului şi pot avea ”efecte negative” asupra economiei ţărilor afectate.
După ce a declarat ”urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internaţională”, OMS are dreptul să interogheze ţările cu privire la restricţiile de călătorie pe care acestea urmează să le impună sau le-au impus deja, a explicat preşedintele Comitetului de urgenţă, Didier Houssin, dând ca exemplu ”vizele refuzate, închiderea frontierelor, plasarea în carantină de pasagerilor a căror stare de sănătate este bună”.
Săptămâna trecută, OMS a apreciat că este ”prea devreme” pentru a decreta alerta globală, dar apariţia cazurilor de transmitere de la om la om în afara Chinei a înclinat balanţa.