Coronavirus – Epidemia ar putea încetini şi mai mult o economie mondială deja slăbită – experţi

Extinderea epidemiei de coronavirus în China, a doua economie mondială, ar putea încetini şi mai mult ritmul de creştere al economiei mondiale, ca urmare a efectelor secundare provocate în rândul ţărilor exportatoare de materii prime şi al pieţelor emergente, în special în statele producătoare de petrol, avertizează experţii, transmite AFP.
Economica.net - mar, 04 feb. 2020, 12:33
Coronavirus - Epidemia ar putea încetini şi mai mult o economie mondială deja slăbită - experţi

Creşterea economiei mondiale nu avea nevoie de acest „duş rece”. Afectată de războiul comercial dintre SUA şi principalii săi parteneri comerciali, economia mondială ar urma să înregistreze în acest an un avans de doar 2,9%, potrivit OECD, adică cel mai slab ritm de creştere consemnat după criza financiară din 2008 – 2009.

Similar preşedintelui Băncii Centrale a SUA (Fed), Jerome Powell, care a tras săptămâna trecută un semnal de alarmă cu privire la incertitudinile care planează asupra economiei mondiale, mai mulţi economişti sunt şi ei preocupaţi de efectele provocate în afara Chinei de o încetinire a producţiei şi, totodată, a cererii celei de a doua economii a lumii.

„Cu cât perturbările vor fi mai mari în China, cu atât vor fi mai susceptibile să se propage în străinătate”, avertizează Neil Shearing, economist şef la Capital Economics, după ce mai multe companii, precum Toyota, au decis să prelungească, pentru încă o săptămână, vacanţele de Anul nou chinezesc.

„O încetinire a cererii interne chineze ar avea în mod clar un impact asupra economiei mondiale, tocmai în momentul în care încerca să îşi revină după consecinţele provocate de războiul comercial de anul trecut”, susţin analiştii băncii olandeze ING.

„Putem estima că Produsul Intern Brut al Chinei ar putea fi amputat cu un punct procentual, iar aceasta ar şterge automat 0,4 puncte procentuale din PIB-ul mondial”, susţine Michala Marcussen, economist şef la Societe Generale.

Epidemia de coronavirus a provocat deja mai multe decese decât epidemia de SARS, care a dus la 349 de victime în 2002 – 2003, însă, pentru economişti, această comparaţie nu este relevantă, deoarece China a depăşit rapid consecinţele economice ale epidemiei de SARS, iar efectele asupra creşterii mondiale au fost moderate.

„Chiar dacă este tentant să facem comparaţii, în prezent economia chineză este mult mai mare şi mai integrată în lanţurile internaţionale de aprovizionare”, subliniază Neil Shearing.

Încetinirea economiei chineze, care în acest an era preconizată să înregistreze un avans de sub 6% încă înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, ar putea afecta ţările cu legături economice strânse cu China, precum Taiwan, Coreea de Sud, Olanda, Ungaria şi Indonezia, susţin analiştii grupului german de asigurări Allianz.

Alte state, precum Germania, ar putea fi şi ele afectate, potrivit lui Phil Smith, economist la IHS Markit, care se aşteaptă la un impact asupra exporturilor industriei germane în lunile următoare.

În opinia lui Neil Shearing, încetinirea economiei chineze se va face resimţită şi asupra „producătorilor de materii prime, precum Chile şi Australia”, care au început să resimtă încă de anul trecut efectele diminuării cererii venite din China.

„China este centrul pieţei mondiale a materiilor prime. Cu cât uzinele vor rămâne mai mult timp închise, cu cât restricţiile impuse călătoriilor vor fi menţinute în vigoare şi sectorul construcţiilor va rămâne blocat, cu atât consecinţele asupra cererii de materii prime vor fi mai mari”, avertizează analiştii de la ING.

O dovadă în acest sens este faptul că preţul barilului de petrol a scăzut cu 20% în ultima lună.

„Epidemia de coronavirus ar putea frâna creşterea cererii de petrol dacă va continua să se extindă, provocând o ofertă în exces, ca urmare a majorării producţiei de petrol în Brazilia, Norvegia şi SUA”, consideră agenţia de evaluare Fitch.

De asemenea, mai mulţi economişti sunt de părere că turismul va fi prima victimă economică a epidemiei de coronavirus.

„Turiştii chinezi cheltuiesc mulţi bani în ţările asiatice, iar costul interzicerii călătoriilor se va resimţi la nivelul întregii regiuni”, a apreciat Neil Shearing.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...