Criza coronavirusului schimbă modul de lucru și în companiile din industria telecom. Ce măsuri au luat Vodafone, Digi, Orange şi Telekom

Coronavirusul aduce în România măsuri de urgenţă luate de către majoritatea companiilor, iar operatorii de telefonie mobilă şi cablu TV nu fac excepţie. Spaţiile din magazine şi birouri se igienizează frecvet, angajaţii din centrale lucrează de acasă, acolo unde situaţia o impune, evenimentele, precum şi deplasările în interes de serviciu au fost reprogramate. ECONOMICA.NET a întrebat companiile telecom despre procedurile pe care le-au adoptat pentru a ajuta la prevenirea infecţiei cu Covid 19, iar răspunsurile lor le puteţi citi mai jos.
Lidia Neagu - mie, 11 mart. 2020, 19:43
Criza coronavirusului schimbă modul de lucru și în companiile din industria telecom. Ce măsuri au luat Vodafone, Digi, Orange şi Telekom

Reprezentanţii Vodafone România au transmis că respectă cu stricteţe toate recomăndarile şi măsurile anunţate de autorităţi în vederea limitării răspândirii coronavirusului şi că se vom conforma tuturor măsurilor care vor fi anuntate pe viitor.

De exemplu, Vodafone România a decis anularea tuturor evenimentelor planificate să aibă loc în martie, din Bucureşti (8 martie), Cluj (11 martie) şi Iaşi (14 martie). 

„De asemenea, avem un plan de preventie, pentru a proteja angajatii si colaboratorii companiei, prin diminuarea riscului de raspandire a virusului, precum si un plan de management al continuitatii afacerii, cu actiuni si masuri clare, menite sa asigure derularea activitatilor critice ale companiei, in astfel de situatii, precum asigurarea serviciilor pentru clienti, care pentru noi este o prioritate”.

Printre măsurile de prevenţie deja implementate se numără restricţionarea călătoriilor de business în această perioadă pentru angajaţii noştri, recomandări în cazul călătoriilor în scop personal dinspre zonele afectate, derularea de actiuni de curatenie in toate sediile şi in reteaua de magazine, instalarea de dozatoare cu dezinfectant in spatiile de birouri si in magazine.

De asemenea, compania le dă posibilitatea angajatilor de a lucra de acasa, cu precădere pentru părinţi şi pentru cei cu probleme de sănătate pre-existente, precum şi implementarea unui program de lucru flexibil, acolo unde este posibil, pentru a evita intervalele orare aglomerate din mijloacele de transport.

„Mai mult decat atat, incurajam in cadrul companiei utilizarea solutiilor si tehnologiilor care permit realizarea de conferinte audio-video cu partenerii si colaboratorii, pentru a limita, astfel, contactul direct. Nu in ultimul rand, derulam informari periodice in randul angajatilor nostri cu privire la masurile de igiena si protectie recomandate pentru a limita riscul de contaminare”, au declarat reprezentanţii companiei. 

Digi Mobil anunţă că a luat o serie de măsuri începând de la primele semnale de răspândire a epidemiei COVID – 19 în Europa, pentru a sensibiliza și informa angajații în legătură cu măsurile profilactice și de igienă care contribuie la prevenirea extinderii epidemiei.

„Principala noastră preocupare este aceea de a asigura un climat de lucru sănătos angajaților și clienților noștri”, au spus oficialill companiei pentru ECONOMICA.NET.

Pe lângă comunicarea constantă cu angajații săi, compania a asigurat informarea lor cu privire la modalitățile în care se pot proteja. De asemenea, a intensificat igienizarea tuturor spațiilor de lucru, cu o atenție sporită la zonele care implică interacțiunea directă cu clientul.

În acelaşi timp, au fost adoptate de către conducerea companiei o serie de decizii cu privire la programul de lucru precum: 

    • flexibilizarea intervalelor de lucru astfel încât angajații să poată evita în drumul către și dinspre serviciu aglomerările din mijloacele de transport în comun, cu precădere în orașele mari, dar nu numai;
    • am recomandat, în anumite condiții, lucrul de la domiciliu acolo unde natura activității permite aceasta; 
    • cu titlu de excepție, se acordă zile de absență motivată, cu plata normală a acestora, pentru părinții care nu au soluții imediate privind supravegherea copiilor, ca urmare a deciziei de suspendare a activității în învățământul preuniversitar.

O altă măsură imediată a fost reprogramarea sau anularea deplasărilor și misiunilor în interes de serviciu în zonele cu risc de infectare, încă de la primele anunțuri ale autorităților.

Reprezentanţii operatorului spun că pentru moment, compania își desfășoară activitatea normal, „fără să constatăm un impact asupra business-ului”. 

Orange spune că a luat măsuri preventive încă de la începutul lunii februarie, în linie cu recomandările instituțiilor locale acreditate și ale Grupului Orange. Întreg setul de măsuri are ca obiective prioritare siguranța angajaților și continuitatea businessului.

„În aceste zile, este evidentă importanța telecomunicațiilor în menținerea serviciilor vitale pentru economie și pentru viața de zi cu zi a oamenilor. Astfel, Orange se asigură de continuitatea serviciilor de telecomunicații pentru toți clienții, în special pentru operațiunile critice desfășurate de către personalul medical și de către autorități”, spun reprezentanţii companiei.

Astfel, au fost aplicate, progresiv și la nivelul tuturor entităților Orange, măsurile necesare care contribuie la protejarea angajaților și a clienților și la prevenirea unei epidemii. În prezent, nu sunt depistate cazuri pozitive de infecție cu COVID-19 în niciuna dintre cele 3 entități Orange.

Compania a luat decizia să respecte recomandările autorităţilor şi, în funcție de specificul de lucru al fiecărui angajat, recomandă şi susține lucrul de acasă, iar acest lucru se întâmplă deja în mai multe departamente, planul fiind de extindere a acestei măsuri.

De asemenea, începând de vineri, Orange shopurile stradale vor funcționa după un program redus:
De luni până vineri: 09:00 – 18:30
Sâmbătă: 09:00 – 14:00

Tot ca o măsură de prevenție a răspândirii virusului, este în desfășurare dezinfectarea spațiilor de lucru Orange la nivelul întregii țări.

„Încă din luna februarie, angajații care s-au întors din călătorii (personale sau în interes de business) din țări cu risc de infectare cu SARS-CoV-2 au rămas în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, lucrând remote. Angajații primesc în mod constant informari cu privire la pașii pe care trebuie să îi facă în cazul în care exista suspiciunea de îmbolnăvire. De asemenea, s-a impus renunțarea la călătoriile de business, au fost instalate recipiente cu dezinfectant în cladirile de birou și în magazine și se fac informări cu privire la igiena și conduita angajaților.”

Telekom România spune că sporeste masurile de igiena in spatiile de lucru si limiteaza pe cat posibil interactiunile, prin implementarea programului Work from Home.

Pe de altă parte, a creat o linie specială de informare pentru angajaţi. Dispeceratul Telekom, a eficientizat procesul de utilizare a lucrului de acasă, a comunicat constant cu aceştia şi va continua să comunice toate informaţiile relevante.

„Tinand cont de inchiderea unitatilor de invatamant in perioada 11 – 22 martie 2020, dar si de recomandarile autoritatilor cu privire la izolarea la domiciliu a persoanelor care prezinta simptome de infectie respiratorie, Telekom Romania a optimizat procedurile de aplicare a muncii de acasa. Telekom a suspendat deplasarile in interes de serviciu, recurgand la mijloace de comunicare digitala pe cat posibil (webex, teleconferinta etc.)”, au spus reprezentanţii Telekom.

De asemenea, compania transmite că va continua sa implementeze toate masurile posibile pentru protejarea angajatilor si pentru furnizarea serviciilor de telecomunicatii in parametri normali.

Te-ar mai putea interesa și
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Compania națională TAROM se alătură din nou campaniei de Black Friday organizată de eMAG și anunță că vor fi disponibile peste 7.000 de vouchere pentru achiziția biletelor de avion. ...
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
Într-o lume în care sustenabilitatea și eficiența sunt esențiale, România începe să se remarce ca un jucător promițător ...
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
În ajun de Black Friday, eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale pregătite pentru acest eveniment.
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,1 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...