„Avem din perspectiva plăţilor electronice, şi se vede foarte clar şi în Ghişeul.ro din ultimele luni de zile, o creştere accelerată a numărului de utilizatori, o creştere fără precedent. Deci, este limpede că această perioadă mai dificilă, cu criza sanitară pe care o traversăm, are consecinţele ei. Însă, doar plăţile electronice nu vor creşte nivelul de educaţie digitală al oamenilor. Este extrem de important să înţelegem că trebuie să acţionăm concertat cu toate instrumentele care există la dispoziţie întrucât vom rata sau există şansa să ratăm obiective importante atât pentru economie, cât şi pentru societate dacă nu ştim ce să facem cu acest 5G”, a spus George Anghel.
El a precizat că la nivelul instituţiilor publice a observat două tendinţe în perioada pandemiei şi anume, cele care sunt reticiente în faţa schimbărilor pe care tehnologia le aduce şi, respectiv, cele care susţin aceste schimbări.
„Realităţile de care ne-am lovit în perioada de COVID-19 şi consecinţele le vedem încă şi acum, am observat la nivelul instituţiilor publice că sunt două trenduri. Cele mai multe dintre ele au conştientizat faptul că nu se poate recupera în două luni de zile ce nu s-a făcut în 30 de ani de zile. Toate aceste întâmplări pe care le-am avut, le-a făcut pe multe dintre instituţiile publice să vadă că nu au capacitatea necesară să gestioneze fluxul de documente electronice. Este o realitate şi, în acest moment, foarte multe dintre instituţii se pregătesc asiduu că să se revină la modul de lucru pe hârtie. Ceea ce ar fi o mare pierde pentru noi, ca ţară, pentru că COVID-ul ne-a deschis puţin oportunitatea de a vedea către această lume nouă. Decizia, însă, de a continua pe acest drum este la noi”, a explicat Anghel.
Cu toate acestea, există şi instituţii din sectorul public care au o altă abordare în ceea ce priveşte digitalizarea, un exemplu fiind cele de pe platforma ConectX, destinat să interconecteze la un moment dat toate instituţiile statului.
„Acolo, comparativ cu celelalte instituţii, optimisul este la cele mai înalte cote. S-a demonstat că se poate, avem expertiză şi există dorinţă. A fost o surpriză nemaipomenită de plăcută din partea funcţionarilor publici care au îmbrăţişat cu o determinare şi cu o dorinţă de a reuşi acest fenomen digital”, a spus George Anghel.
Anghel a vorbit şi despre oportunităţile pe care tehnologia 5G le poate aduce României, însă, potrivit acestuia, prioritatea statului ar trebui să fie rezolvarea tuturor nevoilor care nu au fost rezolvate atunci când, pe rând, au fost lansate reţelele 2G, 3G şi 4G.
„Societatea românească a avut şi 2G, 3G şi 4G şi o să aibă şi 5G fără ca statul să facă un efort foarte mare din acest punct de vedere pentru că licenţele se vor acorda, operatorii ştiu ce au de făcut şi îşi vor face treaba. România, însă, din punct de vedere al beneficilor pe care digitalizarea le aduce, trebuie să rezolve probleme pe care nu le-a rezolvat nici în 2G, nici în 3G, nici în 4G. Acest lucru nu va depinde nici de 5G, pentru că depinde de o conduită a noastră, de o dorinţă de schimbare şi de a fi capabili să capitalizăm efectiv beneficiile digitalizării.
5G-ul poate însemna pentru România soluţii de ultimă oră cu implementări punctuale în diferite domenii sau poate însemna un salt calitativ în viaţa noastră a tuturor. Cred că această a doua abordare este cea care ar trebui să ne preocupe, nu faptul că unul sau altul dintre furnizori sau mariile companii internaţionale vor ajunge să livreze şi să implementeze diverse soluţii punctuale sau servicii pe baza acestei noi tehnologii”, crede directorul APERO.
El a mai spus că tehnologia 5G din punct de vedere al plăţilor electronice nu va aduce ceva semnificativ pentru că deja experienţa „este una foarte bună”.
„Legat de tehnologia viitorului şi posibilităţile noastre ca ţară, cred că ar trebui să nu ne facem griji pentru tehnologie pentru că tehnologia va fi aici fără doar şi poate, că vrem sau că nu vrem 5G va fi în România fără ca cei mai mulţi dintre noi să facă ceva. Focusul nostru trebuie să meargă pe rezolvarea probelemelor pe care România nu le-a rezolvat până acum. Dacă vom rata şi acest tren cum am ratat trenul 2G, 3G, am ratat şi trenul 4G din perspectiva digitalizării societăţii româneşti, şansele sunt să ratăm şi cu 5G-ul, dar cred că avem cu toţii o responsabilitate enormă ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a încheiat George Anghel.