Mureş: Cinci persoane identificate că au intrat în contact direct şi indirect cu pacienta diagnosticată cu COVID-19
Prefectura Mureş şi Direcţia de Sănătate Publică Mureş a anunţat. luni, că ancheta epidemiologică în cazul pacientei din judeţ, care a fost depistată pozitiv în urma testului pentru coronavirus, este în derulare şi că, până acum, au fost identificate cinci persoane care au intrat în contact direct şi indirect cu aceasta.
„Până în acest moment, au fost identificate 5 persoane, contacţi direcţi şi indirecţi ai pacientei de 70 de ani, iar Direcţia de Sănătate Publică a dispus măsurile necesare pentru autoizolarea la domiciliu a acestor persoane. De asemenea, prefectul judeţului Cluj, domnul Mircea Abrudean, a confirmat astăzi că pacienta internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj Napoca are o stare generală bună, afebrilă, fără elemente de gravitate”, a anunţat Prefectura Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului, luni dimineaţa, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş a aprobat o serie de noi măsuri pentru combaterea infecţiei cu coronavirus, în conformitate cu hotărârile luate la nivel naţional.
„Astfel, s-a decis că, în situaţia în care va fi necesar, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş vor pune în aplicare dispoziţiile Hotărârii nr. 6 din 6 martie 2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României referitoare la suspendarea cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Mureş. De asemenea, dacă situaţia epidemiologică o impune, în unităţile sanitare cu paturi din judeţul Mureş se vor efectua numai internări de urgenţă, până la remedierea situaţiei. Astăzi, situaţia cazurilor de infecţie cu coronavirus COVID-19 în judeţul Mureş se prezintă astfel: 1 caz confirmat pozitiv, 1 test cu rezultat negativ şi 89 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu. Nicio persoană nu se află în spaţiile de carantină”, a precizat Prefectura Mureş.
Toate școlile în care sunt raportate cazuri de infecții cu coronavirus vor fi închise. De asemenea, evenimentele cu un număr mai mare de 1.000 de participanți, precum meciurile de fotbal, vor fi interzise începând de duminică pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus, au anunțat autoritățile. O altă măsură vizează interzicerea accesului în spitale al aparținătorilor pacienților, precum și studenților la Medicină, pentru stagii practice. Toate aceste măsuri vor fi luate până la 31 martie, dar pot fi prelungite, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.
Închiderea şcolilor din România va fi discutată în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de luni, 9 martie.
Până pe 8 martie, pe teritoriul României au fost înregistrate 15 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 (coronavirus). Dintre aceste cazuri, 5 persoane au fost declarate vindecate și au fost externate.
Ultimul caz de infectare cu COVID-19 (coronavirus) este al unei femei, în vârstă de 42 de ani, din București, contact al bărbatului de 49 de ani, din București, confirmat pozitiv în cursul zilei de ieri. Femeia se află în centrul de carantină București și urmează să fie transferată la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.
Totodată, duminică o altă persoană a fost declarată vindecată. Este vorba de tânăra de 16 ani, colega tânărului externat în cursul zilei de ieri, al cărei rezultat a fost negativ la două teste consecutive efectuate în decurs de 24 de ore. Aceasta va fi externată în cursul zilei de astăzi de la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara.
În acest moment, cele 9 persoane purtătoare ale virusului sunt internate în centre medicale din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova și București.
Starea de sănătate a pacienților internați este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție de către personal medical specializat.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.877 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.
Până la această oră au fost prelevate și analizate 948 probe de la persoanele care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 (coronavirus) ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea, 934 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.
Autorităţile române impun, în contextul existenţei cazurilor de COVID-19, măsuri de limitare a organizării activităţi în aer liber sau în incinte care implică mai mult de o mie de persoane şi interzic, până la 31 martie, accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor. Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunţat, duminică, decizii care prevăd interzicerea organizării unor activităţi care implică participarea a mai mult de o mie de persoane, până la 31 martie. ”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii considerăm că o astfel de măsură devine necesară”.
De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la Direcţiile de Sănătate Publice locale.
Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ţine cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanţilor, modalitatea în care participanţii ajung la eveniment şi durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a explicat că se va ţine cont de „evaluare a riscului” de la caz la caz.
„În primul rând se va lua în considerare densitatea mulţimii, va fi luată în vedere natura acestui eveniment şi natura contacţilor pentru că este o diferenţă între tipurile dacă este vorba de copii, adolescenţi, adulţi şamd. De asemenea, dacă cei care participă sunt înregistraţi sau nu, dacă avem de a face cu participanţi în număr semnificativ a căror provenienţă nu o cunoaştem. Vom lua în vedere posibilele expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment şi riscul să vină din zone care sunt afectate” a spus Horaţiu Moldovan.
El a precizat că se va ţine cont de scopul evenimentului – politic, sportiv religios, cultural, precum şi durata şi modul călătoriei prin care participanţii vor ajunge a eveniment dar şi vârsta participanţilor. Aceste criterii vor fi transmise Direcţiilor de Sănătate Publică sub forma unui tabel din care va rezulta un scor de risc cu trei niveluri: scăzut, moderat şi ridicat.
„În cazul în care avem un risc scăzut evaluat după aceste criterii evenimentul poate avea loc. î cazul în care avem un risc moderat este o evaluare punctuală realizată de către experţi la faţa locului în raport cu fiecare eveniment în parte iar dacă avem de a face cu un risc mare evenimentul nu are loc, se suspendă” a spus Horaţiu Moldovan.
O nouă suspiciune de coronavirus în București. O studentă dusă de urgență la Matei Balș cu isoleta. Surse medicale susțin că este vorba de o studentă din Caminul P22 din Regie care a călătorit în Italia de curând. Astfel, femeia nu este confirmată ca fiind purtătoare a virusului, ci se fac verificări pentru a se stabili acest lucru, având în vedere simptomele prezentate și zona din care a revenit în țară, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că ar fi de acord cu închiderea şcolilor având în vedere ameninţarea privind noul coronavirus, însă precizează că nu poate lua, la nivel local, decizii care să contravină celor luate de autorităţi la nivel naţional.
Lucian Bode anunţă că ar putea fi luată şi o decizie privind restricţionarea transportului terestru spre şi dinspre Italia
Ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat că o decizie privind eventuala restricţionare a transportului terestru spre şi dinspre Italia ar putea fi luată în cursul zilei de luni.
„Noi astăzi am luat o decizie foarte clară în legătură cu situaţia pasagerilor sosiţi în România din Italia pe cale aeriană. Cu siguranţă mâine vom lua în discuţie şi celelalte trei moduri de transport, şi anume transportul cu autocarul şi microbuzul, transportul cu trenul şi transportul cu maşinile personale, pentru că (…) noi trebuie să eliminăm orice risc, pe fiecare mod de transport. (…) Vom veni şi vom prezenta, dacă va fi cazul şi vom ajunge la această concluzie, ce facem pe celelalte moduri de transport”, a declarat Lucian Bode în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Ministerul Afacerilor Interne.
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe, suspendarea zborurilor din şi către Italia până pe 23 martie.
Potrivit acestuia, decizia a fost luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni, suspendarea zborurilor din şi către Italia până pe 23 martie.
Potrivit acestuia, decizia a fost luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
„Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie 2020 ora 12,00 (ora României) până pe 23 martie ora 12,00 (ora României)”, a afirmat Vela într-o conferinţă de presă.
El a precizat, totodată, că operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă. De asemenea, operatorii aerieni nu vor permite îmbarcarea cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală.
În ceea ce priveşte punctele de frontieră terestre, cetăţenii români care vin din cele patru state menţionate vor fi informaţi că sunt obligaţi fie să intre în carantină pe raza judeţului de graniţă, fie să se izoleze la domiciliu,
„Aceştia îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere. De asemenea, se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracţiune de falsuri în declaraţii”, a mai spus Vela, prezentând deciziile luate în Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că se permite şi accesul cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, dar „sub măsura obligatorie a carantinei”.
„Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricţiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial”, a adăugat Marcel Vela.
Toate măsurile menţionate se aplică până pe 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei.
Ministrul Vela a mai declarat că suspendarea cursurilor şcolare va fi analizată în următoarea şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care va avea loc luni la ora 16,00.
Marcel Vela: Avem capacitatea financiară de a asigura suficiente spaţii de carantină
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni, că România are capacitatea financiară de a asigura suficiente spaţii de carantină pentru bolnavi, chiar şi prin închirierea acestora.
„Avem capacitatea financiară chiar să închiriem spaţii care să respecte condiţiile pentru a asigura carantina pentru cei bolnavi. Nu există această situaţie probabilă încât să nu putem face faţă unor cazuri suplimentare”, a spus Vela, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Acesta a făcut un apel către cetăţeni „să nu pună presiune pe punctele de trecere a frontierei”, precizând că cei care vin din zonele afectate de coronavirus vor intra direct în carantină.
„Atragem atenţia şi facem un apel la cetăţeni să nu pună presiune pe punctele de trecere a frontierei. Dacă ştiu că au simptome sau vin din zone fierbinţi, să ştie foarte clar că intră în carantină, nu vin acasă, în România, şi se plimbă cum doresc prin comunităţile lor”, a afirmat Marcel Vela.
Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode şi şeful DSU, Raed Arafat, a fost convocat duminică seara la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Cetăţenii români care au fost în zone afectate de coronavirus care, la revenirea în ţară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în ţara respectivă, a mai anunţat secretarul de stat din MAI.
Nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus.
„Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi” a explicat Arafat.
Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.
Guvernul pregăteşte de asemenea o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină dar şi pentru aflate n izolare, dar care nu se pot autosusţine.
Răspunzând unor întrebări, Raed Arafat a precizat că interdicţiile vor viza şi meciurile de fotbal, dar şi spectacolele, dacă implică mai mult de 1.000 de persoane.
„Perioada de impunere a măsurii de interdicţie (..) este până în 31 martie când se va face o nouă evaluare. Dacă evaluarea arată că riscul a scăzut, putem să luăm o măsură de sistare a acestei măsuri. Dacă riscul mai există, măsurile acestea pot fi prelungite pentru încă o perioadă. (…) Ştim şi ne cere scuze că această măsură va produce, poate unele nemulţumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire şi sperăm că o să avem înţelegerea tuturor celor care sunt implicaţi”, a adăugat secretarul de stat.
Raed Arafat a reiterat recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetăţenii români aflaţi în ţară către zonele afectate de virus, dar şi cele ale româniilordin zonele afectate , către România, arătând că astfel aceştia din urmă îi pun în pericol de infectare pe cei dragi.
„Bineînţeles, această situaţie este temporară, cetăţenilor români care vin din zonele afectate şi se vor aplica regulile de carantină sau autoizolare. Declararea la intrarea la graniţă de alte zone decât zonele reale din care provin poate să fie luată sub incidenţa legii penale ca declaraţie falsă” a spus Raed Arafat.
Acesta a amintit că cei care au încălcat regula au primit amenzi până la 20.000 de lei.
Coronavirus: Italia devine ţara cea mai afectată după China, cu 133 de noi decese în ultimele 24 de ore
Italia a devenit duminică ţara cea mai afectată de epidemia de coronavirus după China, potrivit unei noi numărători efectuate de AFP plecând de la cifre oficiale.
Italia a înregistrat de la începutul epidemiei 7.375 de cazuri de Covid-19, dintre care 366 de decese. China se menţine pe primul loc, cu 80.695 de cazuri, dintre care 3.097 de decese.
În ultimele 24 de ore, Italia în înregistrat 133 de noi decese, ceea ce majorează la 366 numărul total de morţi de la începutul epidemiei, potrivit bilanţului oficial publicat duminică.
Numărul de cazuri de coronavirus a urcat la 7.375, cu 1.492 mai multe ca sâmbătă. Lombardia (nord), regiunea a cărei capitală este Milano şi care a fost plasată în carantină, rămâne cea mai afectată, cu 4.189 de cazuri şi 267 de decese.
Pentru a stăvili epidemia, autorităţile italiene „sunt pe cale să semneze o serie de contracte ce ne vor permite să avem la dispoziţia noastră între 12 martie şi 30 aprilie 22 de milioane de măşti de tip chirurgical”, a anunţat duminică şeful Protecţiei civile italiene, Angelo Borrelli.
De la începutul epidemiei, Italia a făcut 49.937 de teste. Cele mai multe cazuri pozitivate sunt concentrate în nord: Lombardia, urmată de Emilia-Romagna (capitala Bologna, 1.180 de cazuri) şi Veneto (capitala Veneţia, 670 de cazuri).
Dintre cele 7.375 de cazuri, 622 au fost vindecate şi 6.387 sunt în prezent pozitive. Dintre acestea din urmă, 3.557 sunt spitalizate cu simptome, 650 sunt la terapie intensivă şi 2.180 sunt în izolare la domiciliu.
Guvernul italian a adoptat o serie de măsuri draconice pentru a stăvili epidemia, printre care închiderea de şcoli şi universităţi până la mijlocul lui martie, pentru a preîntâmpina supraaglomerarea din spitale, şi mai ales măsura luată duminică: de a plasa în carantină o zonă foarte mare a teritoriului său, cu 15 milioane de locuitori