Coronavirusul a scăzut speranţa de viaţă a americanilor în 2020
În 2019, speranta de viata la nastere în SUA era de 78,8 ani, iar dupa un an, de numai 77 de ani, arata datele definitive ale Centrului de Prevenire si Combatere a Bolilor (CDC), care anuntase deja rezultatele preliminare în iulie, scrie Agerpres.
COVID-19 a fost anul trecut a treia cauza de deces în Statele Unite, cu 350.000 de morti; doar bolile cardiovasculare si cancerul au facut mai multe victime.
În acelasi timp, a crescut diferenta între speranta de viata a femeilor si cea a barbatilor – de la 5,1 ani în 2019 la 5,7 ani în 2020. Pentru femei, valoarea actualizata a ajuns la 79,9 ani, iar pentru barbati – la 74,2 ani.
Datele au fost publicate dupa ce Biroul de Recensamânt al SUA a comunicat marti unele estimari care arata ca ritmul de crestere a populatiei americane a fost cel mai scazut înregistrat vreodata. Coronavirusul a accelerat tendinta de fond – mai putine nasteri si mai multe decese. Din iulie 2020 pâna în iulie 2021, cresterea populatiei a fost de numai 0,1%. În Statele Unite traiesc acum aproape 331,9 milioane de oameni.
„Cresterea populatiei încetineste de mai multi ani din cauza scaderii ratei natalitatii si reducerii migratiilor internationale, în timp ce rata mortalitatii creste din cauza îmbatrânirii populatiei tarii”, a declarat Kristie Wilder, specialista în demografie la Biroul de Recensamânt, citata în comunicatul institutiei. „Împreuna cu impactul pandemiei de COVID-19, aceasta combinatie a dus la un ritm de crestere de o lentoare istorica”, a adaugat ea.
În unele state americane, în special în vest, numarul locuitorilor a crescut, în timp ce în altele – cum ar fi cele urbanizate din nord-est – populatia a scazut.
Texasul a înregistrat cea mai mare crestere ca valoare absoluta (+1,1%), în special datorita stabilirii a 170.000 de locuitori din alte state. Raportat la populatie, recordul a fost în Idaho, pentru care cei 49.000 de locuitori veniti din alte state au însemnat un plus de 2,9%.
În schimb, populatia statului New York a scazut sub 20 de milioane (-1,6%). Peste 352.000 de locuitori s-au mutat în alte state.
Procentual, cea mai mare scadere a populatiei a avut loc în capitala SUA, Washington (-2,9%).
Valorile respective sunt estimari realizate pe baza datelor recensamântului decenal din 2020, precum si a certificatelor de nastere si de deces si a datelor privind imigratia. Recensamântul respectiv a fost afectat pe de o parte de pandemie, iar pe de alta de modificarile metodologice controversate solicitate de fostul presedinte Donald Trump.
Datele demografice sunt vitale pentru delimitarea circumscriptiilor electorale în cele 50 de state americane si pentru alocarea unor fonduri federale de zeci de miliarde de dolari, în special pentru scoli si spitale. Pe baza lor se determina de asemenea ponderea fiecarui stat în Camera Reprezentantilor din Congresul SUA.