Coronavirusul ar putea falimenta majoritatea companiilor aeriene până la sfârșitul lunii mai – Bloomberg
Multe companii aeriene intră, cel mai probabil, în faliment tehnic sau au încălcat deja substanţial restricţiile impuse prin contractele de împrumut, a avertizat luni, într-o declarație, compania de consultanță CAPA Center for Aviation cu sediul la Sydney, Australia. Transportatorii epuizează rapid rezervele de numerar, deoarece avioanele lor sunt reţinute la sol, iar cele care zboară sunt pe jumătate goale.
„Acțiunile coordonate din partea guvernului și ale industriei sunt acum necesare dacă vrem să se evităm o catastrofă”, a spus CAPA. Altfel, „ieșirea din criză va fi ca și cum ai intra într-un câmp brutal de luptă, plin de victime”, a spus acesta.
Majoritatea companiilor aeriene mari din SUA, China și Orientul Mijlociu vor putea să supraviețuiască din cauza ajutorului guvernamental sau a sprijinului proprietarilor lor, a precizat CAPA.
Companiile aeriene au fost printre cele mai mari victime din mediul de afaceri ale virusului, deoarece oamenii au preferat sau sunt obligaţi să rămână în case, ceea ce a dus la anularea multor zboruri. Transportatorii, de la American Airlines Group Inc. la Qantas Airways din Australia, au redus capacitatea, în timp ce unii precum SAS AB din Suedia au disponibilizat temporar majoritatea personalului.
Flybe, cea mai mare companie aeriană regională din Europa, a falimentat deja. Transportatorii aerieni s-ar putea confrunta cu pierderi de 113 miliarde de dolari în acest an, potrivit Asociației Internaționale a Transportului Aerian.
Şi operatorii aerieni care efectuează curse în România sunt afectaţi de coronavirus. Toate zborurile către Italia – una dintre cele mai importante destinaţii de zbor ale românilor, Polonia şi Spania au fost anulate, în timp ce cursele către alte destinaţii au fost reduse drastic.
De altfel, numărul tuturor rezervărilor de zboruri din România a scăzut cu aproximativ 23% de la săptămână la săptămână, după ce au apărut ştirile referitoare la extinderea epidemiei de coronavirus în Europa, în penultima săptămână din februarie, industria turismului fiind una dintre cele mai afectate, arată un raport al experţilor Agenţiei Globale de Turism Online – eSky.