Coronavirusul schimbă previziunile ING Bank: creşterea economică scade de la 3,6% la 2,1% şi BNR ar putea reduce dobânda cheie cu 0,25%
Dacă la începutrul anului, ING a făcut o prognoză de creștere a PIB-ului de 2,7% de lungă durată, care a fost printre cele mai scăzute de pe piață, după un avans de 1,5% în trimestrul IV 2019 față de trimestrul precedent, banca olandeză şi-a revizuit prognoza la 3,6% pentru 2020. „Cu toate acestea, având în vedere structura de creștere și având în vedere pandemia recentă, credem că România va experimenta o încetinire gravă a creșterii”, spune analiza realizată de bancă asupra evoluţiei economiei româneşti.
Cheltuielile de 2% din PIB realizate în trimestru IV al anului trecut au contribuit la unh avans de 2,6% a consumului public şi, implicit la creşterea PIB-ului. În opinia economiştilor ING Bank un astfel de ritm este foarte puțin probabil să fie menținut și de aceea consumul public ar trebui să aibă un efect neutru asupra creșterii economice în 2020. „Este deja cunoscut faptul că România a folosit tampoane fiscale în perioadele economice foarte bune, ceea ce lasă economia expusă unei crize. Deși cu greu ne putem aștepta la o consolidare fiscală semnificativă în acest an (datorită atât impactului Covid-19, cât și contextului electoral), nu există niciun spațiu pentru extinderea fiscală”, precizează analiza economică a ING Bank. Deficitul bugetar de 4,64% din PIB în 2019 a atras deja atenția Comisiei Europene (care va activa procedura de deficit excesiv) și a piețelor.
În ceea ce privește politica monetară, „credem că există o marjă de relaxare, dar orice acțiune serioasă trebuie făcută în sincronizare cu măsuri fiscale credibile. În măsura în care Banca Națională a României va fi confortabilă cu politica fiscală, putem prevedea că banca centrală va face un pic din toate: lăsând cursul să se deprecieze ceva mai devreme anul acesta, nu neapărat mai târziu (ne menținem prognoza pentru final de an de 4,85 lei pentru un euro), lăsând o anumită lichiditate excedentară monitorizată cu atenție pe piață”, precizează analiza economic a ING Bank.
De asemenea, banca olandeză se aşteaptă la reduceri ulterioare ale rezervelor minime obligatorii și chiar una sau două reduceri a dobânzii cheie de câte 256 de puncte debază, dacă scăderea economică se adâncește. ING crede totodată că BNR ar prefera un program de creditare avizat pentru a ajuta întreprinderile aflate în nevoie, care necesită totuși cooperarea dintre BNR și actorii politici pentru a face o „legislație adecvată”.