Corpul de Control al Departamentului pentru Energie analizează cheltuielile efectuate pentru proiectul Tarniţa

Economica.net
05 05. 2014
foto24_31862600

‘Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus astăzi /luni, 5 mai 2014, n.r./ Corpului de Control al Departamentului pentru Energie realizarea unei analize în privinţa cheltuielilor făcute până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti. Analiza va viza în principal activitatea Hidroelectrica. Şeful Corpului de Control are termen ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, să prezinte ministrului concluziile sale’, potrivit sursei citate.

Proiectul de realizare a centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost discutat pentru prima dată în România în urmă cu aproximativ 40 de ani, când au fost efectuate şi cercetările pentru depistarea celui mai bun loc. Locul de construcţie al hidrocentralei a fost ales dintr-o serie de aproximativ 20 de locuri din toată ţara, datorită, printre altele, căderii foarte bune de apă şi a poziţionării.

La sfârşitul lunii februarie, Mihai Teleanu, membru al Directoratului Hidroelectrica, a declarat că autorităţile române au ajuns aproape de pragul final pentru o licitaţie internaţională privind proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti, iar în 2014 ar fi posibil să se încheie şi negocierile cu investitorul strategic care va fi identificat.

Societatea Hidro Tarniţa SA a fost înfiinţată la 1 noiembrie 2013 pentru realizarea proiectului Centrala Hidroelectrica cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpusteşti şi are ca acţionari Complexul Energetic Hunedoara SA şi SC DFEE Electrica SA.

În acordul de înfiinţare a Hidro Tarniţa s-a convenit ca acţionarii să aprobe, după înregistrarea societăţii, majorarea capitalului prin aport de capital, subscris şi vărsat integral în numerar de Complexul Energetic Hunedoara, DFEE Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia, astfel încât, după această primă subscriere, capitalul social al societăţii să reprezinte echivalentul în lei a 12 milioane euro, respectiv câte 2 milioane de euro (8,9 milioane lei) pentru fiecare dintre cei şase acţionari.

Termenul limită până la care acţiunile emise în schimbul aporturilor în numerar şi în natură vor putea fi subscrise este data de 30 aprilie 2014 (‘Perioada de subscriere’). Acţiunile subscrise vor fi plătite în proporţie de cel puţin 30% până la expirarea perioadei de subscriere şi integral, până la data de 31 decembrie 2014.