Corpul de Control al lui Orban: Metrorex nu trebuia să atribuie Astaldi contractul pentru Metroul de Drumul Taberei, care s-a lungit cu 7 ani

Economica.net
28 02. 2020
metrou_drumul_taberei_orban_75967_50494600

Acțiunea de control la Metrorex a vizat perioada 1 ianuarie 2011 – 31 august 2018 și a avut ca scop atribuirea și derularea unor contracte de achiziție a unor lucrări la Metroul de Drumul Taberei, se menţionează în sinteza acţiunilor de control publicată vineri pe site-ul Guvernului.

„În condițiile în care nu au fost respectate, în mod corespunzător, cerințele caietului de sarcini, iar prin răspunsurile prezentate de ofertant a fost modificat conținutul propunerii financiare, oferta a fost admisă deși trebuia considerată neconformă”,  scrie Corpul de Control al premierului Ludovic Orban cu privire la contractul atribuit de Metrorex pentru structura de rezistenţă a Metroului de Drumul Taberei.

Amintim că Metrorex a semnat în martie 2011 contractul pentru structura de rezistenţă a secțiunii Râul Doamnei – Hașdeu (Opera) cu asocierea ASTALDI S.p.A – FCC CONSTRUCCION S.A., DELTA A.C.M. 93, AB CONSTRUCT. În martie 2011, România era guvernată de PDL prin Emil Boc, actualmente primal al Clujului şi membru PNL, iar ministru al Transporturilor era Anca Boagiu.

De asemenea, „contractul încheiat la finalizarea procedurii de atribuire a fost modificat pe parcursul derulării sale, printr-un număr de 6 acte adiționale și 6 instrucțiuni. Ca urmare a acestor modificări valoarea contractului a crescut de la 918.937.999,41 lei la 1.049.496.061,65 lei (cu 14,21%), iar termenul de execuție a contractului a fost prelungit de la data de 14.04.2013 la data de 14.03.2020 (cu aproximativ 7 ani)”, se mai arată în documentul publicat vineri.

Corpul de Control al Primului-Ministru a scris şi despre litigiile Metrorex cu constructorul Metroului de Drumul Taberei.

„Din analiza documentelor puse la dispoziția CCPM a reieșit faptul că au existat mai multe litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești, în care executantul a formulat pretenții, reprezentând contravaloarea unor lucrări suplimentare, penalități de întârziere sau daune interese. Instanțele au obligat METROREX S.A. la plata sumelor suplimentare și a celor reprezentând daune interese către executant, în cuantum de 188.339.680,03 lei, precum și la plata sumelor în valoare de 29.022.146,07 lei, reprezentând debite restante și de 1.082.316,19 lei, reprezentând penalități de întârziere”, se mai arată în raport.

Cei de la Corpul de Control critică Metrorex şi spun că, din informațiile și documentele puse la dispoziția lor nu a reieșit dacă, în cadrul companiei de metrou au fost analizate motivele pe care s-au întemeiat soluțiile instanțelor de judecată, în cazul stabilirii de penalități de întârziere sau daune interese, în scopul identificării eventualelor persoane responsabile de întârzierea plăților sau de întârzierea în executare a contractului, pe care s-au întemeiat pretențiile executantului.

Metroul de Drumul Taberei ar putea fi inaugurat la finele primului semestru, estimează Mariana Miclăuş, directorul general al Metrorex. 

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2). Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei.

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.