Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acțiune de control la Inspecția Muncii, care a vizat perioada 1 ianuarie 2017 – prezent.
Care sunt cele mai importante concluzii ale raportului Corpului de control al prim-ministrului:
Mentenanţa REVISAL, asigurată în mod neunitar de mai multe firme, a generat riscuri în funcţionarea sistemului informatic.
În perioada mai 2015 – aprilie 2020, mentenanța, asistența tehnică și suportul sistemului informatic REGES/REVISAL au fost asigurate în baza unor contracte de prestări servicii cu societățile All Business Management SRL și World Professional Services SRL doar pentru o perioadă de aproximativ 14 de luni, în restul perioadei fiind realizate de către personalul Serviciului Informatică, în comun cu societatea Teamnet International SA (24 luni) și de către personalul Serviciului Informatică (22 luni).
Inspecţia Muncii a abordat mentenanța, asistența tehnică și suportul sistemului informatic REGES/REVISAL, în perioada mai 2015 – aprilie 2020, într-un mod neunitar, fapt care a generat riscuri atât în funcționarea sistemului informatic, cât și în cheltuirea fondurilor publice cu această destinație, semnalează Corpul de control al prim-ministrului.
Un nou sistem informatic al REGES/REVISAL nu a fost cumpărat încă.
Până la data de 24 martie 2020 nu a fost aprobat proiectul tehnic aferent noului registru general de evidență a salariaților, de către ordonatorul principal de credite.
Prin urmare, deși au trecut mai mult de doi ani de la data intrării în vigoare a HG nr. 905/2017, respectiv data de 19 decembrie 2017, până în prezent, Inspecţia Muncii nu a cumpărat sistemul informatic necesar soluției tehnice pentru transmiterea datelor în registru de către angajatori prevăzut de HG nr. 905/2017, cu modificările și completările ulterioare.
Având în vedere că nu a fost achiziționat noul sistem informatic, în prezent, angajatorii nu pot introduce toate datele prevăzute la art. 3 din HG nr. 905/2017, cu modificările și completările ulterioare.
Munca la negru
De la data intrării în vigoare a Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii (7 august 2017) și până în prezent, Inspectoratele Teritoriale de Muncă nu au putut dispune măsura sistării activității locului de muncă supus controlului, nefiind astfel atins scopul pentru care a fost introdusă această măsură în Codul Muncii, respectiv reducerea utilizării muncii nedeclarate.
Până la data efectuării acțiunii de control, Inspecţia Muncii nu a avut o procedură de sistare a activității locului de muncă, care să fie aprobată prin ordin al ministrului muncii.
Patru ITM-uri ocolite de controalele Inspecţiei Muncii
În perioada 2017 – 2019, Inspecţia Muncii și-a exercitat în mod deficitar una dintre principalele funcții ale managementului, și anume funcția de control, îndeplinindu-și parțial atribuțiile privind organizarea și controlul asupra aparatului propriu şi a instituțiilor subordonate.
Mai precis, în perioada 2017 – 2019, inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii nu au efectuat toate controalele propuse prin graficele de control aferente acestor ani, astfel că patru Inspectorate Teritoriale de Muncă, respectiv București, Prahova, Teleorman și Vaslui, nu au fost verificate de către Inspecţia Muncii.
Achiziţionarea unei aplicaţii electronice privind modulul de zilieri, prin care registrul de evidenţă al zilierilor să poată fi transmis în format electronic, a fost prevăzută iniţial pentru luna ianuarie a anului 2017 şi ulterior pentru data de 31 iulie 2017. Cu toate acestea, aplicaţia privind modulul de zilieri a fost achiziţionată cu o întârziere de aproape trei ani, respectiv la data de 20 decembrie 2019.
Tablete cumpărate de Inspecţia Muncii cu bani europeni, folosite de numai un sfert dintre inspectori
Inspecţia Muncii a implementat în perioada 9 decembrie 2013 – 8 septembrie 2015 proiectul „Combaterea muncii la negru și sporirea securității muncii în România prin îmbunătățiri de structură și proces în cadrul Inspecției Muncii”, finanțat prin fonduri europene.
În cadrul proiectului, Inspecţia Muncii a cumpărat, printre altele, sistemul informatic SIAMC (COLUMBO), precum și 1000 de token-uri, 1000 de certificate calificate şi 1000 de tablete.
Utilizarea terminalelor mobile de către inspectorii teritoriali de muncă în activitatea din teren a scăzut progresiv începând cu anul 2017, în perioada ianuarie 2019 – 28 februarie 2020, sub 26% de inspectori teritoriali de muncă au mai folosit tabletele în activitatea desfășurată, fără ca la nivel de management să se dispună vreo măsură eficientă în acest sens.
Ca urmare a deficiențelor de management, scopul achiziției terminalelor mobile, respectiv îmbunătățirea performanțelor inspectorilor de muncă direct din teren, nu a fost îndeplinit la un nivel corespunzător, care să justifice necesitatea, oportunitatea și utilitatea achiziției.