Coşmar la Guvern: veniturile statului din taxele de bază sunt sub ce programaseră pentru 2018

Raportul trimestrial făcut de Ministerul Finanţelor dezvăluie că veniturile încasate de stat din mai multe surse principale sunt sub program. Impactul acestei stări de fapt este maxim, deoarece comparaţiile din document nu sunt făcute cu alţi ani, ci cu programul pe anul curent, aşa că rezultatele nu sunt provocate de nicio variaţie sezonieră şi de niciun efect de bază. 
Ionut Tudorica - mie, 09 mai 2018, 20:52
Coşmar la Guvern: veniturile statului din taxele de bază sunt sub ce programaseră pentru 2018

Statul a încasat în primul trimestru mai puţin decât şi-a fixat pentru anul acesta ca bugetul să se încheie în deficitul programat. 

Surse mari de venituri la buget sunt pe minus. Cea mai importantă ar fi TVA, care aduce 20% din veniturile bugetului statului şi care are un grad de încasare faţă de program de doar 91,4%.

La accize, gradul de încasare faţă de programat e de doar 87,6%. Impozitul pe profit este la numai 95,2%, iar taxele pe proprietate în aceeaşi zonă. 

Ce au supraestimant însă experţii guvernului cel mai mult ca venituri pentru acest an au fost sumele venite de la UE, care după primul trimestru fac doar 63,1% din ce era programat.

Există şi plusuri. La veniturile nefiscale, de pildă, există un grad de realizare de 108%, însă, în execuţia bugetului, aceste sume abia depăşesc 7% din totalul veniturilor statului. Mult sub TVA, de exemplu.

Mai există două plusuri faţă de program, la impozitul pe salarii şi la contribuţiile sociale, însă acestea sunt consecinţa directă a majorării salariilor la stat, iar guvernul pare să fi subestimat impactul acelor majorări.

Explicaţiile bizare ale Finanţelor

În zona explicaţiilor, Ministerul Finanţelor argumentează rezultatele făcând referinţă la anul trecut şi nu la programarea bugetară. Astfel, în privinţa TVA, spune că nivelul veniturilor a fost influențat negativ de creșterea rambursărilor de taxă în primul trimestru al anului 2018 cu 42,4% (un plus de 1,2 miliarde lei) comparativ cu primul trimestru al anului 2017.

Despre accize, Finanţele spun că singura influenţă negativă, din nou relativ la anul trecut şi nu la program, a fost o  scădere de 12,6%  la acciza pe ţigări, „în pofida creșterii accizelor la țigări cu 1% de la 1 iunie 2017 și cu 2% de la 1 ianuarie 2018”. Ce nu spun Finanţele este că în prima parte a anului trecut producătorii de tutun au scos din antrepozite cantităţi mari de ţigări în aşteptarea schimbărilor legislative. Chestiune care nu s-a mai întâmplat anul acesta, dar a fost programată bugetar. 

La nerealizarea impozitului pe profit, Finanţele nominalizează o singură problemă – split TVA. Scriu că nivelul de încasare a veniturilor din impozitul pe profit este afectat şi de dispozițiile art. 23 din Ordonanța nr.23/2017 privind plata defalcată a TVA, conform căruia „persoanele impozabile beneficiază de următoarele facilități: o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017”. Acel „şi” din mijlocul explicaţiei nu e însoţit de niciun alt motiv din care programul de încasări la acest capitol nu s-ar fi realizat.

La încasările din impozitele şi taxele pe proprietate, care s-au realizat în proporție de doar 95,8%, Finanţele ignoră din nou programarea pe 2018 şi fac o comparaţie cu anul trecut, limitându-se să scrie că acestea au crescut cu 4,5% faţă de primul trimestru din 2017.

Background

Deficitul bugetar este fixat prin lege anul acesta la 2,97% din PIB. După primele trei luni acest indicator înregistra deja valoarea de 0,48% din PIB, în scădere de la 0,59 în primele două luni. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că principalul lui ţel în funcţie este să se încadreze în deficitul fixat.  

 

Puteţi consulta Raportul trimestrial integral în acest link

Aici este execuţia bugetului după 3 luni din 2018 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...