Coşmarul de pe linia 41: soluţiile Metrou Uşor pentru ca o cursă Casa Presei – Ghencea să nu mai dureze peste două ore

Economica.net
12 07. 2019
autobuz_641_14926100

Cele trei lucrări de infrastructură sunt: construcția unui pasaj pietonal subteran între stația de metrou Parc Drumul Taberei și stația tramvaiului 41 (asemeni deja existentei legături de la piața Crângași), finalizarea pasajului suprateran Ciurel și reabilitarea pasajului suprateran Grant.

„Acest lucru dovedește că poate exista coordonare între mai multe autorități prin faptul că aceste lucrări au demarat simultan”, apreciază reprezentanţii Metrou Uşor. 

Pentru realizarea acestor obiective și asigurarea frontului de lucru s-a luat decizia de a sista circulația tramvaiului 41 și crearea liniilor navetă 641 și 642 menite să suplinească tramvaiul suspendat. Așa cum era de așteptat, aceste măsuri au generat haos în vestul orașului, adaugă reprezentanţii Asociaţiei.

Încă de la începutul lurărilor, asociația „Metrou Ușor” a monitorizat și analizat atent situația din cartierul Drumul Taberei, descoperind o serie de probleme ce agravează situația neplacută. 

În primul rând, este vorba de traseul liniei navetă 641, sensul spre terminalul Ghencea, afectat de debutul lucrărilor la structura pasajului Grant începând cu data de 1 iulie. Pentru devierea acestei linii s-a ales un traseu extrem de ineficient, ce presupune un ocol de 7 kilometri prin zona Pieții Gării de Nord, în locul traseului normal al tramvaiului 41, pe pasajul Grant. Soluția aleasă generează la orele de vârf intervale de succedare între vehicule extrem de mari, acestea stând blocate pe Bd. Mărăști, Bd. Mihalache și Str. Banu Manta, făcând ca timpul unei curse Piața Presei – Ghencea să ajungă la 2 ore. De asemenea, în cazul liniei 642, membrii asociației au remarcat lipsa unei stații de autobuz pe bucla de întoarcere de sub pasajul Grant, stație ce ar permite o transbordare mai ușoară cu stația „Opera Comică pentru Copii” de pe Șos. Giulești, corespunzătoare liniilor 11 și 44.

În al doilea rând, ritmul cu care șantierele progresează este nesatisfăcător. Acesta este afectat de vremea caniculară (când muncitorii sunt nevoiți să reducă activitatea), de lipsa schimbului 3 pe timp de noapte și de decizia de a nu lucra în weekend-uri. Dacă în cazul lucrărilor PMB de la pasajele Grant și Ciurel, membrii asociației „Metrou Ușor” au observat o mobilizare bună, nu același lucru se poate spune și despre șantierul Metrorex de la Piața Drumul Taberei, unde nu se înregistrează mari progrese, la fel ca pe restul șantierului M5. Mai mult, Metrorex a decis să devieze calea de rulare a tramvaiului 41 în locul urgentării construcției pasajului, fiind o soluție de avarie.

Nu în ultimul rând, asociația „Metrou Ușor” își manifestă îngrijorarea față de lipsa unor lucrări de mentenanță generală a liniei de metrou ușor 41, calea de rulare având multe porțiuni denivelate ce produc balansări puternice ale tramvaielor, fapt ce impune restricții de viteză pentru a nu periclita siguranța călătorilor. Acest lucru este evidențiat de creșterea semnificativă a timpului de parcurgere a unei semicurse față de anul 2002.

Cu excepția reviziilor anuale din luna august ce au vizat zone punctuale, alte investiții majore nu au mai fost făcute pentru a menține performanțele linei 41 de la inaugurare și până acum. Suspendarea lui 41 ar fi fost prilejul perfect pentru modernizarea metroului ușor, mai exact pentru schimbarea unor porțiuni mari de linii, modernizarea și extinderea peroanelor în vederea utilizării de către viitoarele tramvaie ce ar depăși în multe stații lungimea peroanelor existente, implementarea semaforizării prioritare a tramvaiului în intersecții, dar și implementarea sistemelor
digitale de informare din stații. Așadar, pentru realizarea acestor lucrări absolut necesare, va fi nevoie de o nouă închidere a tramvaiului 41, fiind imposibilă realizarea acestora sub trafic. 

Prin urmare, asociația „Metrou Ușor” vine cu o serie de soluții pentru remedierea acestor probleme.

În cazul liniei 641 sensul spre terminalul Ghencea, propunem utilizarea rampei sudice a pasajului Grant de către toate vehiculele astfel: banda 1 pentru sensul spre Piața Presei, iar banda 2 pentru sensul spre Ghencea. Este nevoie de scoaterea unor porțiuni de gard și borduri la capetele rampelor Ceahlău și Turda, pentru permiterea intrării vehiculelor ce merg spre Ghencea, pe sensul temporar de circulație și revenirea pe sensul permanent de circulație, cele 2 zone indicate având calea de rulare a tramvaiului integrată în beton, ceea ce face trecerea extrem de facilă. Această măsură a mai fost aplicată în trecut cu ocazia altor lucrări la pasaj, exact în zonele indicate. Astfel, s-ar reduce timpul pentru parcurgerea drumului Piața Presei Libere – Ghencea la orele de vârf, reducerea intervalului de succedare și a traseului autobuzului 641 cu aproximativ 7km. În plus, noul traseu ar permite utilizarea autobuzelor articulate, de mare capacitate, măsură imposibilă datorită străzilor înguste de pe actualul traseu. De asemenea, propunem spre analiză înființarea unei stații de autobuz sub pasajul Grant pentru linia 642, deoarece există cerere în rândul călătorilor.

În ceea ce privește programul de lucru al șantierelor, asociația recomandă prelungirea acestuia pe perioada nopții și în weekend-uri pentru a devansa termenul de finalizare.