Cosmetice cu plumb şi arseniu descoperite de ANPC la tarabe, în magazine şi on-line

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de aproape un milion de lei agenţilor economici care comercializau produse cosmetice vândute atât direct, cât şi online, care conţineau plumb, arseniu sau crom.
Economica.net - mar, 13 dec. 2011, 12:26

ANPC a verificat, în perioada 7-16 noiembrie 2011, respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice, vândute atât direct cât şi on-line, a declarat preşedintele Autorităţii, Constantin Cerbulescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Cu ocazia controlului tematic au fost prelevate 18 eşantioane de produse cosmetice de la şapte operatori economici, din care zece probe analizate au fost neconforme, conţinând plumb, arseniu, sau crom, ca de exemplu pudră compactă „Qianyu”, creion dermatograf „Ruby Rose”, trusă fard „Ruby Rose”, fard de ochi „Butterfly”, fard de obraz „Lemax”, fond de ten „Ruby Rose”, trusă Fard „Ruby Rose”, farduri „Miss Rose”, potrivit ANPC.

ANPC a verificat 881 de operatori economici, din care 857 cu vânzare directă şi 24 cu vânzare on-line. La 657 din aceştia, reprezentând 74,57 la sută, au depistat abateri de la prevederile legale, operatorilor economici aplicându-se 728 de sancţiuni, din care 322 de avertismente şi 406 de amenzi contravenţionale în valoare de 957.600 de lei.

ANPC a dispus 359 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 366.885 lei şi 56 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice expirate sau conţinând metale grele (care nu sunt admise de Directiva de produse cosmetice), în valoare de 8.350 lei, la vânzarea directă şi 20 de măsuri de oprire temporară şi remediere a site-urilor (corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri), la vânzarea online.

La vânzarea directă au fost verificaţi 857 de operatori economici (din care 8 producători, 23 de importatori, 63 distribuitori şi 757 de vânzători). Valoarea totală a produselor cosmetice controlate a fost de 6.096.375 de lei.

La 637 de operatori economici (din care un producător, 17 importatori, 34 de distribuitori şi 585 de vânzători) din cei 857 controlaţi, reprezentând 74,32 la sută, s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Valoarea totală a produselor cosmetice cu abateri a fost de 985.259 de lei.

Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 709 sancţiuni, din care 309 avertismente şi 400 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 943.600 de lei.

ANPC a dispus 359 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 366.885 de lei şi 56 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice în valoare de 8.350 de lei.

La vânzarea directă, consumatorii nu erau informaţi corect privind numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă stabilite în UE sau abrevierera, ţara de origine, conţinutul nominal, data de minimă durabilitate, lista ingredientelor.

ANPC a verificat, de asemenea, 24 de site-uri de prezentare şi publicitate, la 20 dintre ele, reprezentând 83,33 la sută, au depistat abateri de la prevederile legale.

Pentru abaterile constatate, operatorilor economici au primit 19 sancţiuni, din care 13 avertismente şi şase amenzi contravenţionale, în valoare de 14.000 de lei. ANPC a dispus 20 de măsuri de oprire temporară pentru remedierea site-urilor (corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri).

Cerbulescu îi sfătuieşte pe consumatori să achizitioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează factură, bon fiscal, chitanţă fiscală, de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie. „În plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice cu sacoşa”, spune
şeful ANPC.

De asemenea, consumatorii trebuie să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt „dubioase”, ele provin cu siguranţă din filiere paralele.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere Comisiei Europene să acţioneze împotriva ingerinţelor lui Elon Musk
Franţa cere Comisiei Europene să acţioneze împotriva ingerinţelor lui Elon Musk
Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, a cerut miercuri Comisiei Europene să acţioneze "cu cea mai mare fermitate" împotriva ingerinţelor, în special ale lui Elon Musk, în dezbaterea......
Wizz Air reia zborurile din România spre Israel
Wizz Air reia zborurile din România spre Israel
Wizz Air a anunțat că reia zborurile din România spre Israel, după ce au fost suspendate în octombrie pe fondul conflictului ...
Azi, Stephane Sejourne, vicepreședinte al CE, se va întâlni cu Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan
Azi, Stephane Sejourne, vicepreședinte al CE, se va întâlni cu Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan
Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv al CE, responsabil de strategia industrială, se va întâlni azi la București ...
Românii vor putea merge în SUA în scop turistic sau de afaceri fără a mai fi necesară obținerea vizei
Românii vor putea merge în SUA în scop turistic sau de afaceri fără a mai fi necesară obținerea vizei
Românii vor putea merge în SUA în scop turistic sau de afaceri fără a mai fi necesară obținerea vizei. Intrarea României ...