Cosmin Ghiţă, numit director general al Nuclearelectrica pe patru ani
„SN Nuclearelctrica (‘SNN’) informează acţionarii şi investitorii că în şedinţa din data de 4.02.2019, Consiliul de de Administraţie al SNN a aprobat numirea directorului general, directorului general adjunct şi a directorului financiar ai SN Nuclearelectrica SA pentru un mandat de 4 ani ca urmare a finalizării procedurii de selecţie a conducerii executive aprobată prin Decizia Consiliului de Administraţie nr. 186/29.10.2018”, se arată în comunicat.
Astfel, prin decizia Consiliului de Administraţie au fost numiţi: Cosmin Ghiţă, în funcţia de director general, Dan Laurenţiu Tudor, în funcţia de director general adjunct şi Adrian Gabriel Dumitriu, în funcţia de director financiar. Pentru toţi trei directorii s-a aprobat un mandat de 4 ani, începând cu data de 11 februarie 2019.
„Mandatele provizorii ale directorului general, directorului general adjunct şi directorului financiar numiţi prin decizia Consiliului de Administraţie nr. 176/23.10.2018, urmează să înceteze automat la data numirii directorilor executivi cu mandat pe 4 ani”, se precizează în comunicat. Cosmin Ghiţă a asigurat interimatul la conducerea societăţii din luna august 2017.
Numirile sunt realizate în baza recomandării Comitetului de Nominalizare şi Remunerare din cadrul Consiliului de Administraţie al SNN.
„În conformitate cu Decizia Consiliului de Administraţie nr. 186/29.10.2018, la recomandarea Comitetului de Nominalizare şi Remunerare din data de 16.10.2018, s-a aprobat declanşarea procedurii de selecţie pentru directorul general, doi directori generali adjuncţi şi directorul financiar. Pe baza de benchmarking cu unităţi nucleare la nivel internaţional coroborat cu estimările interne de procese, activităţi şi proiecte, precum şi cu responsabilităţile aferente la nivel de companie, Consiliul de Administraţie al SNN a hotărât prin Decizia nr. 3/04.02.2019 numirea unui singur director general adjunct. Astfel, mandatul provizoriu al domnului Viorel Lary Toni va înceta de drept la data de 6.03.2019 (…)”, se mai precizează în document.
SN Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,48% din acţiuni, Fondul Proprietatea, 9,10% şi alţi acţionari, 8,42%.
Componentă a SNN, sucursala CNE Cernavodă asigură funcţionarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.
Nuclearelectrica a înregistrat, în primele nouă luni din 2018, un profit net de aproximativ 321 de milioane de lei, în creştere cu 28,30% faţă de acelaşi interval din anul anterior, potrivit rezultatelor financiare publicate pe site-ul Bursei.
În acelaşi timp, venitul operaţional (EBITDA) a crescut cu 13,11% în perioada de referinţă, până la 798 de milioane de lei, în principal ca urmare a majorării veniturilor din exploatare cu 12%, influenţate de creşterea cu 11% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.