Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al preşedintelui Iohannis, şi-a lansat blog
Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al preşedintelui Klaus Iohannis şi-a lansat un site pe care îşi va exprima opiniile despre mersul economic al României.
El este consilier al preşedintelui din 22 decembrie 2014.
În 1998, a absolvit Academia de Studii Economice din București. În cadrul acestei instituții, în 1998 a devenit preparator universitar, în 2000 asistent universitar, în 2003 lector, iar din 2007 este conferențiar universitar. Este doctor în economie, specializat în Microeconomie și Macroeconomie, dar și în domeniul Economiei Instituționale.
A efectuat stadii de cercetare și documentare în cadrul unor instituții precum: Centre d’Economie de la Sorbonne — Université de Paris (Panthéon-Sorbonne), ESCP Europe Business School, Middlesex University, London School of Economics, Institut d’Administration des Entreprises și Universite des Science et Technologies, Lille, Franța.
În anul 2005, a fost primul cadru didactic care a înființat, în România, cursul universitar dedicat domeniului Economiei Instituționale. Îi puteţi citi aici fişa biografică.
„Este important ca decidenții politici să ia aminte la greșelile trecutului și să privească politicile economice cu responsabilitate. În economie resursele sunt limitate, motiv pentru care nu ne putem permite să avem totul dintr-odată. Politicile fiscal-bugetare naționale, deși beneficiază de susținere parlamentară, contravin uneori regulilor de guvernanță fiscală, adoptate tot de cătreparlamente. În perioada post-criză, România a fost campioana europeană a creșterii datoriei publice, care aproape s-a triplat față de 2008, în timp ce ținta de deficit bugetar a fost salvată, în ultimii ani, de nerealizarea investițiilor publice. Mai mult decât atât, în condițiile unei explozii a consumului, care s-ar putea risipi în creșterea importurilor, există și riscul de a vedea că, vorba poetului, “ce e val, ca valul trece”. Pledând pentru păstrarea obiectivului de adoptare a monedei euro, inclusiv ca ancoră instituțională, problema esențială nu este cu ce monedă (națională sau europeană) facem convergență reală, ci dacă economia dispune de surse sustenabile de creștere economică”, opinează Marinescu pe blog, într-o postare recentă.